Bornholm vil have flere flygtninge

Kommunen savner flere indbyggere, og virksomheder mangler arbejdskraft.

Biniam Aron Engda kom til Bornholm fra Eritrea i 2015. Nu har han haft fast arbejde på slagteriet i Rønne i tre år. Der er nemlig brug for flere hænder på øen.

- Undskyld, kan vi få nogle flere flygtninge herovre?

Sådan lyder beskeden fra Bornholms Regionskommune til Integrationsministeriet.

Lige nu er der slet ikke lagt op til, at øen skal modtage nogen af de anslåede 600 flygtninge, der skal fordeles mellem kommunerne næste år.

Men der er behov for flere hænder på Bornholm, så derfor vil et flertal i øens kommunalbestyrelse have 20 flygtninge i stedet for 0.

- På Bornholm har vi en stor afvandring fra arbejdsstyrken, og vi har virksomheder i vækst, der har brug for folk i produktionen. Desuden er vi gode til at få flygtninge ud på arbejdsmarkedet. Og så tænkte vi, at vi kunne være med til at løse et nationalt problem i samme ombæring, siger borgmester Winni Grosbøll (S).

De seneste tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at 318 af Bornholms 471 flygtninge og familiesamførte er i beskæftigelse – svarende til to tredjedele.

Kommunen har dermed landets højeste beskæftigelsesrate for flygtningefamilier med undtagelse af Læsø Kommune, der har to flygtninge, som begge er i arbejde.

Den høje rate kan tilskrives, at flygtningene kommer hurtigt ud i praktik.

En af dem er Biniam Aron Engda, der er flygtet fra Eritrea. Han kom til Bornholm i 2015. Et år efter fik han job på Danish Crowns slagteri i Rønne, hvor han først havde været praktikant.

Mangel på hænder

Folk som Biniam Aron Engda er eftertragtede på det bornholmske arbejdsmarked, hvor beskæftigelsen er høj, mange virksomheder er i vækst og befolkningstallet har været vigende de senere år.

Det fortæller fabrikschef Peter Kofoed Nielsen fra Danish Crown i Rønne.

- Flygtningene bidrager med, at vi kan producere det, vi skal. Tilbage i år 2016 og 2017 stod vi akut og manglede flere hænder – og der var det en stor hjælp af få flygtningene ansat, siger han.

Slagteriet har i øjeblikket 16 flygtninge ansat ud af en medarbejderstab på omkring 200.

Manglen på arbejdskraft fik for flere år siden Bornholm til generelt at anse flygtninge som en ressoruce frem for en byrde, fortæller kommunens arbejdsmarkedschef, Allan Westh.

- Både kommunen og virksomheden er meget åbne over for flygtninge. I 2015 tog vi også en politisk førertrøje på, da vi tog imod 144 flygtninge og familiesammenførte, siger han.

Siden 2009 er befolkningstallet faldet med syv procent fra 42.563 i 2009 til 39.572 i år. Kommunens mål er, at der i 2028 igen er lige så mange på øen, som der var for ti år siden.

FacebookTwitter