Bornholm vil være CO2-fri - men politikerne tror ikke selv på egne klimamål

Flere af Bornholms egne politikere tror ikke på øens klimaambition.

Flere politikere på Bornholm mener, at det er urealistisk, at solceller, vindmøller og andre grønne energiteknologier kan gøre øens samfund CO2-neutral i 2025. (Foto: Jens Ørberg © DR)

I flere år har drømmen om et CO2-neutralt Bornholm været ambitionen hos de fleste politikere på Bornholm.

For øens kommunalpolitikere underskrev i 2008 klimastrategien "Bright Green Island", som forpligter øens samfund til ikke at belaste naturen og klimaet, når kalenderen viser år 2025.

Men en ny rundspørge, som DR Bornholm har lavet, viser, at de fleste af øens adspurgte kommunalpolitikere er skeptiske om, hvorvidt målet kan nås.

13 ud af 23 kommunalpolitikere har svaret, og ud er dem er kun én optimistisk omkring at nå målsætningen.

En af dem, som ikke mener, at målet er realistisk, er Brian Kofoed (V). For politikerne er alt for uenige om, hvordan klimaambitionen skal indfries, siger han.

- Vi kan ikke blive enige om, hvilken form for energi, vi skal bruge til at nå målsætningen, og så er der også nogle helt uforløste faktorer som biler og lastbiler, som kører på fossilt brændsel, siger Brian Kofoed.

Venstrepolitikeren mener, at hvis Bornholm ikke længere skal bidrage til verdens CO2-regnskab, så skal skattefar vise barmhjertighed:

- Det, der skal til, er simpelthen, at man fik en form for afgiftsfritagelse på elbiler og andre teknologier, som vi kan bruge her på Bornholm, siger Brian Kofoed, der også mener, at både private vindmøller og solceller bør fritages for afgifter.

En mulig afgiftsfritagelse kræver dog, at Folketingets politikere skæver til Bornholm, og derfor er det også begrænset, hvor meget indflydelse kommunalpolitikerne kan få på det område, men Brian Kofoed mener, at kommunalpolitikerne også kan gøre lidt:

- Når vi energirenoverer vores egne bygninger i kommunen såsom skoler og plejehjem, så skal de laves som et passivt hus, hvor energien nærmest laves lokalt i bygningen, siger han.

Men det er ikke alle kommunalpolitikere, der mener, at det er urealistisk at få indfriet øens klimaambition inden 2025.

For Brian Kofoeds byrådskollega Bente Helms (S) mener, at øen godt kan blive CO2-neutral om syv år ved hjælp af blandt andet solceller og vindmøller, og derfor handler det også om at holde fast i ambitionen:

- Jeg vil gerne arbejde i det små med at gøre verden lidt bedre for mine efterkommere, og det er ikke noget, der bare kan vente, og derfor må vi holde fast i vores målsætninger, siger hun.

Det er svært at nå et CO2-neutralt samfund

Hos EA Analyse, som rådgiver og forsker inden for energi- og klimaområdet for blandt andet myndigheder, er man ikke overrasket over politikernes usikkerhed.

For det er lige lovligt ambitiøst at tro, at et lille samfund som Bornholm kan blive fri for sine egne CO2-synder uden hjælp fra staten, mener partner i EA Analyse Hans Henrik Lindboe:

- Et af de store udfordringer er jo transportområdet, og jeg tror ikke, der er mange, der tror på, at de kan gøre transporten grøn inden 2025; hverken på Bornholm eller i resten af Danmark, siger han.

Bedre er udsigten for grønne energikilder såsom vindmøller og solceller, men det er heller ikke helt let, siger Hans Henrik Lindboe:

-Det vil jo kræve, at man etablerer mere grøn el-produktion, end man gør i dag, og det vil sige solceller og vindmøller, og mig bekendt er der på Bornholm som andre steder i Danmark et problem med at få rejst flere vindmøller på land, siger han.

Har selv sagt nej til vindmøller

Netop landvindmøller har været heftigt diskuteret på Bornholm, og kort før kommunalvalget i november stemte den daværende kommunalbestyrelse med stemmerne 14-13 nej til at sætte nye vindmøller op.

Og noget kunne tyde på, at der fortsat bliver sagt nej, da flere partier i kommunalbestyrelsen gik til valg på ønsket om ikke at opføre landvindmøller på øen.

Til gengæld kan kommunen så i stedet kaste sig over solceller, som hverken larmer eller stikker flere meter op i luften, siger Hans Henrik Lindboe fra EA Analyse:

- Regionskommunen skal have en kraftig solcellestrategi, hvis man skal gøre sig forhåbninger om en grøn el-produktion i 2025, siger han.

Bornholms Regionskommune er ikke den eneste kommune i landet, som gerne vil give naturen og klimaet en håndsrækning.

Faktisk er 71 af Danmarks 98 kommuner gået ind i et samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening for netop at reducere CO2-udledningen.

Den såkaldte Klimakommune-aftale forpligter kommunerne til at nedbringe deres eget CO2-udslip med minimum to procent om året.

Facebook
Twitter