Bornholm vinder EU-pris for at vise vejen for grøn energi på europæiske øer

Bornholm fik i dag EU's pris for den mest bæredygtige energiø. Samsø blev nummer to.

Det forpligter at blive udnævnt til at være Europas mest bæredygtige energiø, mener Bornholms Energi og Forsyning. Lige nu samarbejder øen med Danmarks Tekniske Universitet og energiselskabet Ørsted om at undersøge muligheden for at opbevare strøm fra større vindmølleparker. (Foto: © Østkraft, DR Bornholm)

Bornholm har nu EU's ord for at være den mest bæredygtige energiø i det europæiske fællesskab.

EU-programmet Horizon 2020 har i dag udpeget Bornholm som vinder af RESponsible Island Prize. Bornholm får prisen for at erstatte kul og olie med solceller, vindmøller og biomasse og for at have reduceret både energiforbrug og CO2-udledningerne.

Men Bornholm er ikke alene om at udmærke sig på energifronten i Danmark. Samsø løb med en fornem andenplads i konkurrencen.

- Det er netop den slags initiativ og virkelyst, som Samsø og Bornholm udviser, der er med til at gøre Danmark til et grønt foregangsland med klimaløsninger, der gør en forskel herhjemme og kan inspirere ude i verden, siger klima-, energi- og forsyningsminster Dan Jørgensen (S).

'Det er en kæmpe ære'

Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S) er stolt på hele Bornholms vegne.

- Det er en pris, der gives til alle på øen for at tage ansvar for den grønne omstilling af Bornholm. Jeg synes, det er en kæmpe ære, siger Winni Grosbøll.

Med prisen følger 500.000 euro eller 3,7 millioner kroner. Pengene er ikke øremærket, men borgmesteren mener, at de skal gå til mere grøn omstilling.

- På den måde kan vi arbejdere videre med at indfri det ambitionsniveau, som vi også bliver hædret for, siger Winni Grosbøll.

Hun mener også, at prisen kan være med til at bane vejen for Bornholm som energiø med havvindmøller.

Testzone for grøn teknologi

Direktøren for Bornholms Energi og Forsyning, Rasmus Sieleman Christensen, ser udnævnelsen som en mulighed for blandt andet at arbejde videre med Bornholm som testzone for grøn teknologi.

Samsø har også i mange år arbejdet hårdt med den grønne omstilling og bæredygtig energi, og det fik øen altså også en klar anerkendelse af i dag. Med andenpladsen følger 250.000 euro. De britiske Orkneyøerne kom ind på en tredjeplads og fik 100.000 euro.

Selv om kåringen altså er på plads, må de tre energiøer vente med at få selve prisen. Den er foreløbig udskudt til efteråret på grund af coronarestriktionerne.