Bornholmere opfordrer russisk ambassadør til at holde sig væk

Den russiske ambassade fejrer hvert år sejren i Anden Verdenskrig ved en ceremoni på Bornholm. Krigen i Ukraine betyder, at der i år er modstand mod besøget af ambassadøren.

Fra ceremonien i 2019. Her ses ryggen af den russiske ambassadør Vladimir Barbin, som netop har lagt en krans ved det sovjetiske monument på Den russiske kirkegård. (Foto: © Jakob Seerup)

I Allinge plejer bornholmerne at kunne se en kortege af diplomatbiler og russere i uniform i dagene omkring den 9. maj – den russiske helligdag for at markere sejren i Anden Verdenskrig.

Den russiske ambassadør lægger normalt vejen forbi Allinge for at lægge en krans på den russiske kirkegård til ære for de soldater, der døde på Bornholm under russernes tilstedeværelse i 1945-46.

Men hvis den russiske ambassadør Vladimir Barbin mod forventning vælger at komme forbi i år, bliver det ikke nogen varm velkomst, han får fra bornholmerne.

Frygter ballade på kirkegården

Jens Voigt er en af de bornholmere, der ofte har deltaget i ceremonien. Sidste år fik han en medalje af ambassadør Barbin for at have hjulpet ambassaden med at finde arkivmateriale fra krigen.

Han har tidligere sat stor pris på begivenheden, men i år er han glad for, at han ikke har fået en invitation.

- Jeg mener, at russerne bør gå under radaren og lade traditionen passere i år og sikkert i flere år fremover. Jeg frygter, det kan give ballade, for krigen i Ukraine vil overskygge, at de kommer for at ære deres faldne soldater, siger Jens Voigt.

Jens Voigt med sit diplom og sin medalje, som han fik overrakt i 2021 for sit arbejde med at grave arkivmateriale frem fra 2. verdenskrig. (Foto: © Jens Buus Jensen)

Samme holdning har Hans Henrik Krak, der er formand for menighedsrådet ved Allinge Kirke, som har ansvaret for at vedligeholde den russiske kirkegård.

Han har selv flere gange deltaget i ceremonien.

- Det er jo russernes gravplads, og de kan komme, som de vil, men jeg kan godt være bange for, at der kan opstå uroligheder, hvis de dukker op. Folk vil ikke synes, at det er i orden, så det er bedst, hvis ambassadøren ikke kommer, siger han.

Det sovjetiske monument på kirkegården vækker stærke følelser på Bornholm. I weekenden var det genstand for hærværk, da ukendte gerningsmænd malede på det i ukrainske farver.

Den russiske ambassade har ikke ladet sig interviewe, men har meddelt DR, at det er uafklaret, om der bliver en ceremoni i år.

Nogle gange bliver den holdt på selve sejrsdagen. Andre gange er ambassadøren kommet enten nogle dage før eller efter den 9. maj.

Hensyn til ukrainske flygtninge

Sidste år deltog Bornholms daværende borgmester Thomas Thors (S) sammen med den russiske ambassadør, men den nuværende borgmester, Jacob Trøst (K), vil svare njet til en invitation.

- Jeg har ikke tænkt mig at deltage, hvis jeg bliver inviteret, siger han.

Jacob Trøst vil dog ikke direkte opfordre ambassadøren til at blive væk, og han understreger, at han ikke har noget imod, hvis almindelige russere lægger en krans.

Folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V), der er valgt på Bornholm, mener derimod, at kommunen burde have gjort mere og inddraget Udenrigsministeriet for at få russerne til at blive væk.

- Vi vil slet ikke have noget med dem at gøre. Vi skal alle sammen være med til at sende det signal. Den russiske ambassade er en direkte forlænget arm af Putin. Vi har ukrainske flygtninge, og de skal da ikke møde officielle russere, siger han.

Peter Juel-Jensen deler holdning med mange bornholmere, som i debatter på Facebook har givet udtryk for, at russerne ikke er velkomne.

Protest kan give bagslag

Den russiske sejrsdag er en stor begivenhed i Rusland, som bliver markeret overalt i landet og med militærparader på Den Røde Plads i Moskva.

Når den russiske ambassade normalt prioriterer et besøg på Bornholm hvert år i maj, så handler det ifølge museumsinspektør Jakob Seerup fra Bornholms Museum om, at russerne er dygtige til at bruge historien.

Protester over en russisk ceremoni i Allinge vil derfor også kunne indgå i den aktuelle russiske propaganda om krigen i Ukraine, hvor russerne forklarer krigen med, at landet bekæmper ukrainske nazister.

- Ambassadøren vil kunne sige, at danske nazister forhindrer os i at hædre vores faldne soldater fra den store fædrelandskrig, som russerne kalder Anden Verdenskrig, siger Jakob Seerup.

Danmark kan da heller ikke forbyde ambassadøren at komme til Bornholm, så længe han er ambassadør i Danmark.