Bornholmerne giver 41 mio. kr. til museumsfusion

To museer på Bornholm har lokalt skaffet mere end en tredjedel af den nødvendige finansiering for at slå museerne sammen.

Bornholms Kunstmuseum skal lægges sammen med Bornholms Museum i 2018. (Foto: © Torsten Raagaard)

Den planlagte sammenlægning af Bornholm Museum og Bornholms Kunstmuseum med udgangen af 2018 er kommet et afgørende skridt nærmere.

Det oplyser direktør for Bornholms Museum Jacob Bjerring-Hansen.

- Vi har alene her på øen nået en milepæl i financieringen med over 41 millioner kroner, konstaterer han.

- Det vil give genlyd over det ganske land og forhåbentligt også i de fonde, vi skal søge resten af pengene i, tilføjer museumsdirektøren.

Mangler stadig 80 mio. kr.

Men der er stadig et godt stykke vej, før den ambitiøse plan om at lægge Bornholms to store museer sammen kan realiseres.

- Vi mangler stadig 80 millioner kroner, men det er et enormt skridt i den rigtige retning, siger Jacob Bjerring-Hansen.

- De store fonde vil nu med større sindsro kunne sige, "det her skal vi vist se nærmere på," vurderer han.

- Vi kunne have valgt den omvendte strategi og gå til de store fonde først og brugt de lokale fonde til at lukke huller i finansieringen, konstaterer Jacob Bjerring-Hansen.

- Men vi har hele tiden ment, at det er afgørende for så stort et projekt at skabe det fælles rum på Bornholm, siger han.

Vanskelig opgave løst

Det er generelt vanskeligt at skaffe midler til investering i kultur, konstaterer Jacob Bjerring-Hansen.

- Det er ikke en let opgave, siger han.

Derfor er den massive lokale økonomiske opbakning en ekstra fjer i hatten for de to bornholmske museer.

- De mange lokale millioner betyder, at når vi kommer til de store fonde, så har vi et blåstemplet projekt med, konstaterer han.

Et 100-års-projekt

- Det her er et 100-års-projekt. Det er 100 år siden, vi for alvor gjorde noget på Bornholms Museum, siger Jacob Bjerring-Hansen.

- Der kommer sikkert til at gå 100 år, før vi igen gør noget, der er så stort. Får skabt noget, som i årtier fremover kan stå og stråle ud over øen.

- Vi får skabt noget, som er langt ud over, hvad man kunne forvente af en ø med 40.000 indbyggere. Vi skaber noget, der ikke før er set i museumsverdenen, siger Jacob Bjerring-Hansen.