Bornholmerne mindes russernes besættelse med ny udstilling

Billeder af russiske soldater på Bornholm i året efter Anden Verdenskrig udstilles i Allinge.

Nogle stirrer stift ind i kameraet med et blik tynget af de traumatiske oplevelser, som krigen ved fronten har givet dem.

Andre har et stort smil på og armen slynget rundt om en bornholmsk pige - eller to.

Det er billeder af sovjetiske soldater i sort/hvid, som frivillige i Allinge-Sandvig Byforening har samlet sammen til en udstilling i medborgerhuset Kærnehuset.

For mange bornholmere er Danmarks befrielsesdag ømt som et blåt mærke. Mens de på fastlandet festede den 5. maj 1945, blev Bornholm bombet af russiske tropper, som svarede igen på tyskernes skudsalver. Et helt år efter krigen var øen besat af russere.

Vi fik en rundvisning af Anders Kofoed Larsen, som er en af de frivillige bag udstillingen.

 • Den 7. til 8. maj 1945 fløj Den Røde Hær fra Sovjetunionen hen over Bornholm, for at komme de sidste tyskere til livs efter Danmarks befrielse. Tyskerne gjorde en sidste krampetrækning og skød efter de russiske fly, hvilket fik russerne til at svare igen med bomber. Nexø og Rønne blev bombet massivt af de allierede. På billedet her er det Kaptajn Holms hjem i Rønne. Kaptajnen, hans hustru og to børn omkom. (© (c) DR Bornholm)
  1 / 11
 • Nogle af de russiske soldater lærte at tale dansk i det år, de var på Bornholm. Denne soldat blev hurtigt god til dansk og tiltrak sig derfor meget opmærksomhed fra øens børn og unge. (© (c) DR Bornholm)
  2 / 11
 • Det var vigtigt for russerne, at de fik god omtale, mens de var på Bornholm. Derfor arrangerede de eksempelvis dans på torvet i Rønne. Russerne kom selv med musikken, der blev spillet på forskellige blæseinstrumenter. (© (c) DR Bornholm)
  3 / 11
 • Mange af soldaterne kom direkte fra fronten og var derfor mentalt skadede af krigens traumer. Mange viste ikke engang, om de var i Danmark eller Tyskland. Soldaterne kom fra forskellige steder i Sovjetunionen. De to unge soldater hviler sig på Rønne Stadion, som ikke findes længere.
  4 / 11
 • Selvom de kvinder, som havde forelsket sig i tyske soldater, netop var blevet klippet skaldet, mængede flere bornholmske piger sig med de russiske soldater. Man havde ikke det samme syn på russiske soldater som på de tyske, selvom der faktisk var tale om en ny besættelsesmagt. (© (c) DR Bornholm)
  5 / 11
 • Udover billeder fra tiden, hvor Bornholm var besat af russerne, er der udstillet bøger, hvor de besøgende kan finde flere oplysninger om russernes færden på Bornholm. (© (c) DR Bornholm)
  6 / 11
 • Hvert år kommer den russiske ambassadør til Bornholm for at mindes de soldater, som ligger begravet på en kirkegård i Allinge. Det er i den anledning, Allinge-Sandvig Byforening åbnede udstillingen om russerne på Bornholm. Den russiske ambassadør, Vladimir Barbin, havde medbragt et bidrag til udstillingen. Det er kopier af de breve der blev sendt mellem det danske og det sovjetiske udenrigsministerium med anmodning om at trække de russiske tropper tilbage fra Bornholm. (© (c) DR Bornholm)
  7 / 11
 • Da det var krigens ofre, der skulle mindes i Allinge, havde den russiske ambassadør medbragt den russiske forsvarsattaché. Han studerede nøje billederne af de russiske soldater på Bornholm. (© (c) DR Bornholm)
  8 / 11
 • Anders Kofoed Larsen er næstformand i Allinge-Sandvig Byforening. Han har været med til at indsamle den store mængde materiale om russerne. Kun en del af samlingen er blevet til udstillingen i Allinge. (© Bornhl)
  9 / 11
 • I tiden mellem februar og maj 1946 blev der skrevet flere breve mellem det danske og det sovjetiske udenrigsministerium. Efter et år med de russiske tropper på øen, mente den danske regering nemlig, at det var på tide at tropperne trak sig tilbage og overlod ansvaret til de danske styrker. (© (c) DR Bornholm)
  10 / 11
 • Den 5. april 1946 pakkede de russiske tropper deres habengut sammen, lastede skibet i Rønne Havn og satte derefter kursen mod øst. (© (c) DR Bornholm)
  11 / 11
Facebook
Twitter