Bornholms borgmester afbryder ferien efter massiv kritik af beslutning om 'spærretid' før kommunalvalget

Bornholms Regionskommune vil holde pressen ude af de offentlige institutioner i tre måneder op til kommunalvalget.

Siden Bornholms Regionskommune har meldt ud, at den vil indføre spærretid, har kritikken haglet ned over kommunen. (Foto: Henriette Kaae Andersen © (c) DR Bornholm)

Retssager, politiafspærringer og backstage til musikfestivaler.

Journalister har som regel adgang til det meste, når de skal passe deres arbejde, men i de bornholmske børnehaver, plejehjem og andre offentlige institutioner får journalister ikke lov til at komme ind.

I hvert fald ikke fra d. 16. august og frem til dagen efter kommunalvalget d. 16. november.

For direktionen i Bornholms Regionskommune har meldt ud, at der i de tre måneder op til valget ikke er adgang for journalister ude i de offentlige institutioner, og derudover er det kun kommunaldirektøren, der må udtale sig på kommunens vegne til pressen.

Beskeden endte på kommunens hjemmeside i forrige uge, og siden da har kritikken haglet ned på Bornholms Regionskommune fra flere sider.

En samfundsforsker har aldrig set noget lignende, og fagforeninger såvel som politikere fra nær og fjern mener, at den såkaldte ”spærretid” begrænser borgernes mulighed for at gøre sig klogere forud for valget til november.

Kritikken er nu blevet så markant, at øens borgmester, Thomas Thors (S), har afbrudt sin ferie for at holde pressemøde om sagen her til formiddag. Han har siden sagens start været tavs, fordi han har været på ferie.

Journalister vil fra d. 16 august ikke længere få mulighed for at tale med ansatte i eksempelvis Bornholms Regionskommunes direktionsbygning, hvis indgang kan ses ovenfor. Det er også i denne bygning, hvor borgmesteren ventes at afholde pressemøde om sagen senere i dag. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

Kommunaldirektør Johannes Nilsson har til gengæld været ude og forsvare spærretiden i pressen, og han mener helt konkret, at tiltaget er med til at holde kommunen neutral i en tid, hvor holdninger og meninger strømmer ud af politikernes mund:

- Op til et valg er der rigtig meget diskussion om samfundet, samfundsudviklingen og de kommunale institutioners aktivitet i den sammenhæng, så vi skruer simpelthen lidt ned for åbenheden i forhold til, hvordan vi fremtræder i offentligheden som offentlig arbejdsplads, og overlader scenen til politikerne, forklarer Johannes Nilsson.

Èn ting er, hvordan kommunen fremstår på den politiske scene, men noget andet er, hvordan både pressen og politikerne bruger de omkring 3.500 medarbejdere, der arbejder i øens kommune. For spærretiden er også ment til at beskytte de ansatte fra at blive misbrugt i valgkampen, lyder det fra kommunaldirektøren.

Kommunaldirektør i Bornholms Regionskommune Johannes Nilsson påpeger, at kommunen har indført spærretid for at skåne medarbejderne for valgkampen. Flere mener dog, at kommunen på den måde giver medarbejdere mundkurv på. (Foto: Bornholms Regionskommune)

- Vi har oplevet tidligere at stå i nogle situationer, hvor der er usikkerhed, om medarbejderen har udtalt sig på egne vegne eller på arbejdspladsens vegne, eller hvor medarbejderen bliver presset af medier og politikere og bliver bragt i situationer, som man ikke bryder sig om, siger han.

Johannes Nilsson vil ikke nævne konkrete eksempler på medarbejdere, der har følt sig misbrugt under tidligere valgkampe.

Men han understreger, at de ansatte i kommunen til enhver tid kan udtale sig til pressen, men at det skal gøres uden for den ansattes arbejdstid og kommunens matrikler, og at de ansatte kun kan udtale sig på egne vegne.

Kommunalt ansatte undrer sig over spærretid

Kommunaldirektørens argument om at beskytte medarbejderne under valgkampen møder undren hos de bornholmske afdelinger af fagforeningerne FOA og BUPL. De repræsenterer henholdsvis de ansatte på flere af øens plejehjem og de mange pædagoger, der til dagligt passer de bornholmske børn.

Sidstnævntes formand, Henrik Kofoed Hansen, mener, at den tre måneder lange spærretid gør det sværere for medarbejderne at gennemskue, hvad de må under valgkampen.

- Det kunne godt lyde som om, at kommunen ikke ønsker at medarbejderne udtaler sig alt for meget. I forvejen kan det være svært for medarbejderne at udtale sig, fordi reglerne er sværere at navigere i. Når man så får en melding om spærretid, så vil det blive endnu sværere for vores medlemmer at vurdere, hvad de egentlig må, siger han.

FOA Bornholms formand, Anja Juhl Kofoed, er endnu mere harsk i kritikken. Hun mener ligefrem, at kommunen forsøger at lukke munden på de ansatte op til valget.

- Spærretid kan også opfattes som en mundkurv. Jeg kan være bekymret for om nogle er mere utrygge ved, om de må ytre sig, siger hun.

Anja Juhl Kofoed mener, at det er en selvfølgelighed, at de offentligt ansatte ikke får lagt bånd på deres ytringsfrihed. For medarbejderne er tættest på mange af de ting, som er helt afgørende for borgernes valg, når de går i stemmeboksen i midten af november:

- Som offentlig ansat har man en skærpet forpligtigelse til at ytre sig i forhold til, hvordan kommunen bruger skattekronerne, og så længe man ytrer sig på egne vegne, og det er faktuelt og sagligt, så har man stadig ret til at ytre sig.

Formand for Dansk Journalistforbund Tine Johansen er stærkt kritisk over for Bornholms Regionskommunes spærretid. Hun mener blandt andet, at spærretiden i kommunen er et demokratisk problem. (Foto: Benita Marcussen © Dansk Journalistforbund)

Lignende argumenter finder man hos Tine Johansen, der er formand for Dansk Journalistforbund. Hun repræsenterer flere af øens journalister og mener ligesom FOA, at man med beslutningen ødelægger borgernes mulighed for at stemme ud fra et oplyst grundlag:

- Alle de vælgere, der skal op og træffe en beslutning, skulle gerne gøre det på et oplyst grundlag, og jeg er da bange for, at man fratager borgernes mulighed for at orientere sig om, hvad der foregår, siger Tine Johansen.

”Gør, hvad andre drømmer om”

Fagforeningernes kritik flugter med flere eksperter, der beskæftiger sig med det danske demokrati og valg. Heriblandt Johannes Andersen, der er samfundsforsker og ekstern lektor ved Aalborg Universitet. Han mener, at det er ganske usædvanligt, når nu kommunen lukker ned for pressens adgang et kvart år.

- Det er meget dramatisk, og jeg mindes ikke selv, at jeg har stødt på lignende. Det kan godt være, at der er nogle, der har drømt om det. Men jeg synes ikke, at der er nogen, der har forsøgt det i virkeligheden, siger Johannes Andersen.

Johannes Andersen påpeger, at kommunen bryder med demokratiske principper, når nu både de offentlige ansatte og journalister får sværere ved at snakke sammen, og han giver heller ikke meget for kommunens forklaring om at beskytte de ansatte fra journalister og politikere. Tværtimod mener han, at det kan skabe mistillid mellem borger og kommune.

- Selvom man ønsker at styrke tilliden mellem borgere og de offentlige myndigheder, så er man strengt taget medvirkende til det modsatte. For det giver jo et indtryk af, at man forsøger at holde noget gemt bag lukkede døre, siger han.

Kommunalvalgsforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er også ude med riven, og han mener decideret, at Bornholms Regionskommunen er på kanten af loven.

- Er der en saglig begrundelse for, at medierne ikke må komme ind på offentlige institutionerne i tre måneder forud for et valg? Det er altså en meget lang periode at afskære medierne fra at komme ind, og det er også med til at undergrave den offentlige debat.

"Nærmest diktatorisk"

I dag vender Bornholms borgmester Thomas Thors (S) så tilbage fra ferie for at besvare spørgsmål om spærretiden til pressen, og han vil formentlig også få et ord med på vejen af de bornholmske kommunalpolitikere.

Bornholms borgmester Thomas Thors (S) har endnu ikke kommenteret på det omdiskuterede tiltag i Bornholms Regionskommune, da borgmesteren har holdt ferie. Borgmesteren har dog indkaldt til pressemøde i dag for at give sit syn på sagen. (Foto: Bornholms Regionskommune)

Flere stiller sig undrende over, at kommunens administration har indført spærretiden, uden at de er blevet orienteret eller har fået mulighed for at påvirke beslutningen. Heriblandt Kirstine van Sabben fra lokallisten Bornholmerlisten:

- Vi skal afskaffe den her ordning. Dels er den ikke politisk bestemt, og dels så synes jeg, at spærretiden er total overkill. Det er slet ikke nødvendigt, man håner både medarbejdere, politikere og journalister med det her tiltag, siger politikeren.

Hun er ikke alene.

Kommunalbestyrelsesmedlemmer fra Venstre, Dansk Folkeparti, og Kristendemokraterne ønsker ligeledes at fjerne spærretiden. Eksempelvis mener Kristendemokraterne ikke, at spærretiden matcher et samfund, der fire dage om året slår sig op på den demokratiske debat:

- Når vi har Folkemødet på Bornholm, så skal vi passe på med de signaler, vi sender. Jeg tror, at det er klogt, at vi ophæver den her spærretid, siger Bjarne Hartung Kirkegaard fra Kristendemokraterne.

Lokalpolitikernes kritik vækker genklang hos flere af partifællerne på Christiansborg. Venstres Anni Matthiesen, som også er partiets kommunalordfører, lægger ikke fingre imellem, når snakken falder på det omdiskuterede tiltag på klippeøen.

- Jeg er faktisk rystet over, at man vælger at gå så hårdt til værks. Det er jo Danmark, vi bor i, og ikke Rusland, siger kommuneordføreren, der har bedt både indenrigsminister Kaare Dybvad (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) om at forholde sig til spærretiden.

Sidstnævnte minister har også fået lignende henvendelse fra retsordfører Kristian Hegaard (R), som bakkes op af retsordfører Peter Skaarup (DF) om sagen.

I mellemtiden har Kirstine van Sabben fra Bornholmerlisten bedt om et ekstraordinært møde i Bornholms Regionskommunes økonomiudvalg d.12. august for at få behandlet spærretiden politisk.

- Det er utrolig formynderisk og diktatorisk nærmest, at det kun er kommunaldirektøren, der har ret til at udtale sig, så der er mange elementer, jeg gerne vil drøfte med økonomiudvalget, siger politikeren.

Borgmester Thomas Thors holder pressemøde om spærretiden klokken 10.00 i dag.