Danmarks forhold til Rusland er historisk dårligt, og senest har Bornholm bidraget til den kølige stemning.
Borgmester Winni Grosbøll (S) takkede nej, da Ruslands ambassadør inviterede til kransnedlæggelse på den russiske gravplads i Allinge den 9. maj for at markere afslutningen på 2. Verdenskrig. Der var heller ingen andre repræsentanter fra kommunen til begivenheden.
Udenrigsministeriet havde ellers tilskyndet til, at kommunen skulle deltage i begivenheden ved kirkegården, hvor der ligger russiske soldater, som omkom under russernes ophold på Bornholm i 1945-1946.
Nedkølet forhold til Rusland
Tidligere har også Bornholms kommandant deltaget i ceremonien i Allinge, men Forsvarsministeriet har besluttet, at ingen folk i uniform må deltage i russiske begivenheder, så længe forholdene i Ukraine er, som de er.
Der er til gengæld ingen restriktioner for civile personer. Tværtimod ser Udenrigsministeriet gerne deltagelse fra de danske civile myndigheder, og det har ministeriet påpeget over for kommunen.
På Ruslands ambassade i København vækker den bornholmske afvisning ærgrelse.
- Vi mener, at sådan en historisk begivenhed ikke bør gøres til en politisk sag, lyder det fra ambassaden.
Afvisningen af ambassadøren er helt forkert, mener kommunalbestyrelsesmedlem Carl Ilsøe fra Bornholmerlisten.
- Jeg ved godt, at en kommune ikke fører udenrigspolitik, men vi plejer at rette ind, så den officielle udenrigspolitik følges af det kommunale styre, siger han.
Borgmester Winni Grosbøll siger, at hun havde en helt fyldt kalender den 9. maj og derfor ikke kunne deltage.
- Jeg tog blandt andet første spadestik til en skovbørnehave sammen med en masse bornholmske børn og deres forældre, siger hun.