Der er dømt stratego på Bornholm hen over weekenden.
Over 200 deltagere fra Det Bornholmske Hjemmeværn, værnepligtige fra Almegårds Kaserne og hjemmeværnssoldater fra Sverige skal over weekenden iføre sig den blå farve og observere og indhente efterretninger fra den røde fjende, Rusland, der også spilles af nogle fra hjemmeværnet.
Øvelsen kører i 48 timer og skal ruste de frivillige soldater til at forsvare Bornholm, hvis en fjende som Rusland skulle forsøge på noget.
Og øvelsen markerer et skifte for Bornholms hjemmeværn, mener Ulrik Skytte, der er chef for Det Bornholmske Hjemmeværn.
Han fortæller, at opgaverne efter Ruslands invasion af Ukraine har vokset sig større end bevogtning af vital infrastruktur.
- Vi ser et trusselsbillede, hvor Rusland er mere aggressiv. Vi skal kunne kæmpe, vi skal kunne lave baghold, angribe objekter, som for eksempel droner, siger Ulrik Skytte.
- Man kan ikke udelukkende løse forsvarsopgaven med professionelle soldater, man er nødt til at supplere det med et meget robust hjemmeværn, tilføjer han.
Rød mod blå
Det er Ruslands invasion af Ukraine, der endnu en gang har gjort bornholmerne og resten af landet opmærksom på Bornholms placering i Østersøen.
Det er det østligste punkt i Danmark, og der er omtrent lige så langt fra Rønne til Kaliningrad i Rusland, som der er til Ringkøbing på vestkysten.
Derfor har hjemmeværnet på Bornholm altid haft øje for, at det var første forsvar, hvis nogen fra øst skulle nærme sig.
Men aldrig har Mikkel Borgen, der er en del af øvelsesledelsen i Det Bornholmske Hjemmeværn, prøvet en øvelse med så stort et set-up.
- Det bliver sjovt og udfordrende. Jeg glæder mig til at blive klogere på en ny måde at operere på, som afviger fra vores kerneopgaver.
Mikkel Borgen skal selv være med i øvelsen, hvor han skal spille fjenden i rødt. Han skal blandt andet forestille sig at styre nogle droner, som de blå skal observere.
I løbet af weekenden skal deltagerne bevæge sig rundt forskellige steder på Bornholm. Øvelsen finder blandt andet sted i Østerlarsker Plantage, Rø Plantage, Vestermarie Plantage, Vestre Indlæg, Nyker Plantage, Bornholms Lufthavn og havnene i Tejn og Rønne.
I de områder advarer Bornholms hjemmeværn om, at der muligvis vil finde skydning sted med løs ammunition og lys.
En af dem, der skal være med på den blå side, det er Daniel Andersen Nexø.
- Jeg er spændt på, hvad der kommer til at ske. Vi bliver ringet op i løbet af fredagen og finder ud af, hvor vi skal hen. Og ingen af os har prøvet noget lignende før.
Da han meldte sig ind for et års tid siden, var det lige omkring den dag, hvor Rusland invaderede Ukraine. I den periode oplevede Det Bornholmske Hjemmeværn større tilslutning end normalt, men det var ikke derfor, at Daniel Andersen Nexø meldte sig.
- Jeg søgte mod hjemmeværnet for at finde et fællesskab på øen, og det har jeg fundet. Jeg havde ikke forestillet mig, at det var opgaver tynget med den her slags alvor, jeg skulle prøve.
Selvom den 28-årige fritidssoldat kan mærke, at hans kollegaer tager øvelsen alvorligt, så tror han ikke på, at der kommer russiske tropper på Bornholm.
- Jeg synes, at det er godt, at vi øver det her for at vise, at vi kan meget som hjemmeværn, siger Daniel Andersen Nexø.
Ny fremtid for hjemmeværn
Hjemmeværnet blev oprettet efter Anden Verdenskrig som et værn mod fremtidige besættelser.
Og det er ifølge Det Bornholmske Hjemmeværns pressemeddelelse om øvelsen også det, det skal øve hen over weekenden. Blot i en ny og mere alvorlig kontekst, end det har været tilfældet i mange år.
- DBH's opgave er – sammen med det øvrige danske forsvar – at håndhæve den danske suverænitet. Det øver vi!, skriver værnet i dets pressemeddelelse.
Blandt de mange hjemmeværnsoldater er også en svensk enhed, som det bornholmske hjemmeværn har samarbejdet med før.
I forbindelse med Sveriges mulige indtræden i Nato, så regner Det Bornholmske Hjemmeværn med, at det kommer til at arbejde endnu mere sammen med den svenske del i fremtiden.
Og ifølge chef for den bornholmske del af hjemmeværnet, Ulrik Skytte, så begynder hjemmeværn at få større betydning for landes forsvar rundt omkring.
- Hvis man ser på Ukraine, så er de National Guard. Deres hjemmeværn løser en stor del af kampopgaverne. Polen er ved at opbygge et hjemmeværn, fordi de ved, at de ikke har nok i stående styrke. Og de har en stående styrke væsentlig større end den danske. Norge og Sverige bygger også op, siger han.
Men er den her slags opgaver noget, der overhovedet hører hjemmeværnet til?
- Der er ikke ressourcer i Forsvaret til at håndtere alt i relation til forsvaret af Danmark. Der er behov for meget, meget mere, siger chef for Det Bornholmske Hjemmeværn, Ulrik Skytte.
Og selvom det ikke var situationen i Ukraine, der fik den unge Daniel Andersen Nexø til at søge mod en fritid som soldat, så synes han, at det har givet de frivillige cirka 175 timer årligt lidt ekstra mening.
- Jeg ved ikke om stolt er det rigtige ord, lidt stolt måske.
Hjemmeværnet på Bornholm er ikke det eneste værn, der har stor øvelse denne weekend.
Alle værn i Landsdelsregion Øst, det vil sige hele Sjælland og Bornholm, har øvelser denne weekend.