Bornholms succes med hjemmebesøg skal inspirere hele landet

En ny guide fra Sundhedsstyrelsen skal inspirere kommunerne til bedre hjemmebesøg. Bornholm er et af de gode eksempler.

Bornholms Regionskommune har et styrket samarbejde med de praktiserende læger, og det gør, at de lettere kommer i kontakt med de sårbare ældre. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Bornholm er man så gode til at spotte ældre, der har brug for hjælp, at resten af landets kommuner skal lade sig inspirere fremgangsmåden.

Sundhedsstyrelsen fremhæver Bornholms Regionskommune som et godt eksempel i en for nyligt udgivet guide, der skal inspirere kommunerne til at opspore de ældre, der kunne have gavn af et forebyggende hjemmebesøg.

Det kan for eksempel være, når en ældre bliver udskrevet fra hospitalet eller har mistet sin ægtefælle.

Nøglen til succesen er, at man på Bornholm siden marts 2016 har styrket samarbejdet med de praktiserende læger for at få kontakt til de skrøbelige og ældre borgere, der ikke selv opsøger hjælp.

- Vi har en hel time afsat sammen med borgeren, hvor vi kommer rundt om det hele menneske, siger Pia Ratej Hougaard, seniorrådgiver for Center for Sundhed ved Bornholms Regionskommune.

Hun fortæller, at ingen hjemmebesøg er ens, og at emnerne kan være mange. Det kan være alt fra praktisk hjælp til en henvisning til videre instanser. Årsagerne til den ældres skrøbelighed er også vidt forskellige. Det kan være både psykisk, fysisk og socialt.

- Vores erfaring siger blandt andet, at i de tilfælde, hvor borgerne bliver udskrevet fra hospitalet til eget hjem uden indsats fra kommunen, er der stor risiko for, at de bliver genindlagt eller mister funktionsevne. Det er for at forebygge det, siger Pia Ratej Hougaard.

Hun fortæller, at de indtil videre kun har fået positive tilbagemeldinger fra borgerne.

Baggrunden for den nye guide fra Sundhedsstyrelsen er, at kommunerne siden 1. januar 2016 har været forpligtet til at tilbyde hjemmebesøg til ældre, der er i særlig risiko for at få nedsat social, psykisk og fysisk funktionsevne.

Facebook
Twitter