Bornholms undergrund bliver internationalt undervisningslokale for arkæologistuderende

Danmark, Sverige og Polen går sammen om at etablere arkæologisk center i Østersøen.

Uanset hvor chefarkæolog Finn Ole Nielsen sætter skovlen i jorden på Bornholm, er der historie at finde. Nu får studerende fra både Danmark og udlandet bedre muligheder for at grave på øen. (Foto: Mette Brochorst © DR Bornholm)

Bornholms undergrund bliver fast undervisningslokale for arkæologistuderende fra Danmark, Sverige og Polen.

Aarhus Universitet, to universiteter i Sverige og Polen, Bornholms Museum og Byhistorisk Museum i Gdansk har fået 15 millioner kroner fra EU - blandt andet til et fælles arkæologisk center, der skal ligge på Bornholm.

Det er på ingen måder tilfældigt, at Bornholm bliver omdrejningspunktet, siger Jens Andresen, der er lektor ved afdelingen for arkæologi på Aarhus Universitet:

- Vi har i forvejen et tæt samarbejde med Bornholms Museum, for Bornholm er det bedste af det bedste, når studerende og forskere skal grave vores fortid frem i lyset, siger han.

Stort set alle de tidsperioder, som er interessante for arkæologer på vores breddegrader, er repræsenteret på Bornholm, og der er også næsten altid bid, når arkæologerne sætter deres små skovle i jorden.

Det nye center, der skal ligge i Tejn på nordøstkysten af Bornholm, vil give de studerende og forskere mulighed for at undersøge deres fund fra den bornholmske muld indendøre og under ordentlige forhold.

- Vi har arbejdet længe på det her, for vi får flere og flere henvendelser fra både danske og udenlandske universiteter, der gerne vil komme her og grave.

- Lige nu har vi arkæologistuderende fra 10-12 amerikanske universiteter ude og grave ved Vasagård, og med et arkæologisk center bliver det bare meget bedre, siger museumsdirektør Jacob Bjerring-Hansen fra Bornholms Museum.

Lektor Jens Andresen fra Aarhus Universitet mener, at det nye center både vil give mulighed for at drive dansk arkæologi helt i front samtidig med, at universitetet kan udvide sin arkæologiske formidling af fund over for blandt andet turister.

Det nye center kan sandsynligvis stå klar - i hvert fald i sin første udgave - i løbet af et års tid.

Facebook
Twitter