Bornholmsk jul på Sjælland for sidste gang

Juleskibet fra Rønne har trukket folk til Køge siden 2004 - VisitKøge ærgrer sig over, at skibet stopper.

Dækket på den næste 40 år gamle bornholmerfærge Povl Anker bliver ligesom salonerne oven på til bornholmsk butiksstrøg i Køge i begyndelsen af december - for sidste gang. (Foto: Rederiet Færgen © dr)

I 25 år er bornholmske julelækkerier, kunsthåndværk og strik sejlet over Østersøen først i december - først til København og senere til Køge for give ekstra julestemning til 6-7.000 mennesker hvert år.

I år bliver ingen undtagelse, men så er det slut. Juleskibet sejler for 26. og sidste gang i år.

BornholmerFærgen har besluttet at droppe juleskibet, selv om Mols-Linien først overtager sejladsen på ruten i september 2018. Men næste vinter skruer Færgen ned for det beløb, der bliver brugt til markedsføring, og det betyder, at juleskibet bliver droppet.

Og det ærgrer turistchef i VisitKøge, Lars Nielsen.

- Køges handelsliv har haft stor glæde af de 7.000 ekstra gæster, som kommer til byen hvert år, når der er juleskib. Det har en klar afsmittende effekt på Køges handelsliv, siger Lars Nielsen.

Færge kan blive til telt

Han er indstillet på at finde et alternativ til juleskibet næste år - måske et opvarmet telt. Det afhænger dog af, hvad de omkring 60 bornholmske handlende siger.

- Desuden overvejer jeg at tage kontakt til Mols-Linien og opfordre dem til at fortsætte traditionen, siger Lars Nielsen.

Den snart 40 år gamle færge Povl Anker lægger dæk og saloner til de mange bornholmske stande. Og i år er der rekorddeltagelse, så færgen bliver fyldt helt op med handlende.

Rederiet Færgen har gennem årene brugt juleskibet til at lave markedsføring for ruten, og mange af stadeholderne får ekstra kunder i deres butikker på Bornholm, fordi folk har stiftet bekendtskab med deres varer på juleskibet.

- Jeg tror på, at juleskibet giver folk lyst til at holde ferie på Bornholm, siger Færgens koordinator på juleskibet, Anita Jakobsen Aird.

  • Rederiet Færgen står bag juleskibet.

  • Det kommer til Sjælland for 26. gang i år. Frem til 2003 lå det i København, siden 2004 har det lagt til i Køge.

  • I år er der 60 stande på skibet. Der kommer typisk 6-7.000 gæster i løbet af de to åbningsdage.

  • Der er juleskib i Køge Havn den 3. og 4. december.