Bornholmsk keramik til det kræsne japanske marked

Den verdensomspændende designbutik Muji har bestilt 2000 stykker klassisk stentøj på Hjorths Fabrik i Rønne.

Hjorths Fabrik i Rønne skal producere 2000 stykker stentøj fordelt på krus, tallerkener og thekander til den verdensomspændende japanske designkæde Muji.

De 2000 stykker stentøj, der samlet er en ordre på 300.000 kroner, skal bruges i forbindelse med en særlig satsning på dansk design i Mujis hovedbutik i Tokyo til efteråret.

Hjorths Fabrik er i dag et arbejdende museum under Bornholms Museum, og stentøjsserien til det kræsne japanske publikum er nok Hjorths mest kendte keramik. Der er tale om stentøj med en silkeglat brun glasur, der bogstaveligt talt stammer fra det bornholmske grundfjeld.

Stentøjet er produceret siden 1920'erne

Serien så dagens lys i 1920erne, hvor det hele startede med apotekerkrukker. Siden udviklede det sig og alle årene har stentøjet været meget populært.

- Det er resultatet af mange måneders arbejde med godkendelser, prøver og så videre. Og uanset, hvad der nu følger, så er det en historisk sløjfe, vi nu får bundet: Hjorths Fabrik er tilbage på verdensmarkedet - og på det japanske marked, siger museumsdirektør Jacob Bjerring Hansen.  

Må ansætte for at lave ordren

Den store ordre skal leveres til sommer, og den betyder, at der skal ansættes en ekstra mand på det arbejdende museum, så det hele kan blive klart i tide.

Blandt de ansatte på Hjorths Keramik er i øvrigt keramikeren Maria Hjorth - fjerde generation i Hjorth-familien.

- Jeg er så glad for, at japanerne har fundet tilbage til Hjorths Fabrik. Det er skønt, at produkterne også i dag falder i de internationale kunders smag, siger hun.