Bornholmsk museumsdirektør nægter at bruge LED-pærer

Moderne el-pærer kan ikke hamle op med de gamle glødepærer, fastholder Lars Kærulf Møller.

Det er ikke lige meget, hvilke pærer der sidder i lamperne over malerierne på Bornholms Kunstmuseum. Derfor holder museumsdirektør Lars Kærulf Møller fast i de gamle glødepærer. Kan du se forskel her ?

Posted by DR Bornholm - P4 on Monday, January 18, 2016

Kunst tager sig bedst ud i skæret fra gammeldags glødepærer.

Det mener direktøren for Bornholms Kunstmuseum, Lars Kærulf Møller.

Derfor holder museet stædigt fast i de gamle glødepærer, selvom der er sket fremskridt, når det gælder farvegengivelsen i lyset fra LED-pærer og spare-pærer.

- Den lysskala, som de gammeldags glødepærer udsender, har samme karakter som dagslys - det er en fuld regnbueskala af lys, siger Lars Kærulf Møller.

- Problemet med især spare-pærerne, men også LED-pærerne er, at der mangler dele af lysspektret. Der er huller i farveskalaen, kan man sige, uddyber han.

Dyrere el-regning

Det koster kunstmuseet mere end 50.000 kroner ekstra på den årlige el-regning at holde fast i de gamle glødepærer over malerierne frem for at skifte til moderne, mere energirigtige lyskilder.

- Det koster os fire-fem gange mere i strøm med glødepærerne, end hvis vi skiftede til LED-pærer, siger Lars Kærulf Møller.

I efteråret 2009 indledte EU en udfasning af de gamle glødepærer, der ifølge Energistyrelsen bruger op imod fem gange så meget strøm som de mest effektive pærer.

I dag må glødepærerne ikke produceres og sælges til belysning i boliger.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.