Bornholmsk tørke blotlægger vikingernes huse

Luftfotos fra den tørre sommer sidste år giver arkæologer et vigtigt redskab, når de skal afdække, hvordan vores forfædre boede.

Luftfotos giver arkæologer et godt overblik over fortiden, så de ved, hvor de skal grave og lede. Arkivfoto (Foto: Asger Lenz Mathiasen © Dr)

I starten af juni sidste år var Bornholm ramt af tørke.

Det faldt tilfældigvis sammen med en rutinemæssig fotografering af hele Danmark fra luften, som finder sted hvert andet år.

Billederne bliver blandt andet brugt til at planlægge nybyggeri og veje, men nu er de også blevet et skatkammer for de lokale arkæologer.

- Til min overraskelse opdagede jeg en guldgrube på kommunens hjemmeside. Luftfotos fra sommeren 2016, hvor det var historisk tørt. Når det er meget tørt, kan man nemlig se aftegninger af fortidens huse i kornet - især på byg- og hvedemarker, siger Finn Ole Nielsen, der er chefarkæolog på Bornholms Museum.

Når markerne tørrer ud, kommer der vækstforskelle, som blotlægger livet for 1000 år siden, forklarer han.

- Aftegningerne kan aflæses fra flere hundrede meters højde, og de afslører de flotteste huse fra vikingetiden - men også endnu ældre bygninger og hegningssystemer, siger chefarkæologen, der nu har rigeligt med udgravninger at tage fat på med de nye opdagelser.

Overblik over fortiden

De bornholmske arkæologers opdagelse er en del af en større tendens. Det forklarer Lis Helles Olesen, der er museumsinspektør på Holstebro Museum og forskningsleder på projektet "Fortiden set fra himlen - fotoarkæologi i Danmark".

- Som arkæolog kan man gå og lede efter potteskår på marken og lave prøvegravninger på dén baggrund. Men det er en enormt langsommelig og dyr proces. Med luftfotos kan vi lynhurtigt få et indtryk af, hvad der ligger derude. Nogle gange kommer hele landsbyer til syne, forklarer hun.

Ifølge Lis Helles Olesen giver luftfotos arkæologer meget bedre mulighed for at vide, hvor de skal grave.

Hvert andet år bliver der taget luftfotos af hele Danmark - og meget af materialet er tilgængeligt på nettet. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Et Mekka for amatører

I Danmark begyndte man så småt at bruge luftfotos i arkæologien i 50'erne, men i de seneste år er brugen taget voldsomt til i takt med, at billederne er blevet tilgængelige på internettet - hvilket mange amatørarkæologer også benytter sig af.

Og det ser chefarkæolog Finn Ole Nielsen fra Bornholms museum gerne, at folk bliver ved med, så billederne bliver udnyttet mest muligt.

- Vi vil gerne opfordre folk at man studerer luftfotos derhjemme, på den måde kan man selv hjælpe os ved at se og observere. Vi vil meget gerne høre fra folk, der undrer sig over former og figurer på billederne, siger han.

Hvert andet år bliver der taget luftfotos af hele Danmark - og meget af materialet er tilgængeligt på nettet.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.