Bornholmsk virksomhed snupper opgaver fra Kina

Flere og flere trækker opgaver tilbage til Danmark, fordi danske virksomheder kan konkurrere.

René Mortensen kan godt konkurrere med kinesiske virksomheder og snupper nu plastic-arbejde fra Kina. Og flere danske virksomheder henter opgaver fra udlandet. (Foto: Lis Eilsøe © (c) DR)

En lille dansk plast-virksomhed - RM Plast i Klemensker på Bornholm - er lige så stille ved at erobre ordre, der hidtil er gået til Kina.

Den danske virksomhed kan nemlig lave opgaverne lige så billigt som kineserne og endda i en lidt bedre kvalitet.

Det skyldes ifølge ejeren af RM Plast, René Mortensen, flere ting:

- På Bornholm har vi lave lønninger og lav husleje, og når man så trækker den noget billigere fragt fra, er vores priser som de kinesiske.

Lige nu er René Mortensen alene om at betjene de 11 plast-maskiner, der er i virksomheden, men i løbet af kort tid stiger antallet af maskiner til 30 og medarbejdertallet til 4-5 mand.

Den sjællandske virksomhed Pack Tech har nemlig købt halvdelen af virksomheden og flytter en stor del af sin produktion fra Kina til Klemensker, fordi den danske produktionspris altså matcher den kinesiske.

Og den udvikling kan Dansk Industri nikke genkendende til.

Her oplever vicedirektør Kent Damsgaard, at flere og flere opgaver kommer tilbage til Danmark.

- Lønningerne i Kina er steget meget de seneste år, og samtidig benytter flere danske virksomheder sig af robotteknologi. De to ting i fællesskab betyder, at det ofte kan betale sig at få opgaverne produceret i Danmark, siger Kent Damsgaard.

Mange virksomheder vil gerne producere tingene lokalt, hvis det er muligt.

- Men vi vil fortsat se, at mange opgaver bliver lagt i udlandet, siger Kent Damsgaard.

  • RM Plast i Klemensker laver plasticdele til mange forskellige ting - fra plasticpladerne i de diskos, der blev brugt under OL, over reklamebannere på fadølsanlæg og plasticrør og kasser til de røgfri bornholmske cigaretter considaretter og til bevægelige dele i pumper.

  • Pack Tech i Herlev udvikler og producerer emballage til personlig pleje, kosmetik, rengøring og til industribrug.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter