Bornholmske bisoner kan være plaget af polske parasitter

Polske bison-parasitter kan true den bornholmske natur, hvis dyrene sættes fri, mener ekspert.

I november fandt professor omring 900 ormeæg per gram bisonafføring i Almindingen. (Foto: © Lis Eilsøe, DR bornholm)

Man skal tænke sig godt om, inden man sætter de indhegnede bisoner i Almindingen på Bornholm fri. De kan nemlig bære på parasitter, der kan være farlige for øens kvæg og får, forklarer professor i parasitologi på Københavns Universitet Kurt Buchmann.

I 2017 skal Naturstyrelsen, som står for udsættelsen af de polske bisoner, have taget stilling til, om de 14 store dyr i Almindingen skal slippes fri fra deres indhegning.

Styrelsen skal være forsigtig, lyder det nu fra Sektion for Parasitologi på Københavns Universitet.

- Vi har flere eksempler på, at det kan gå galt, når man importerer dyr fra andre dele af verden. I Norge flyttede man i 1970'erne svenske laks til de norske elve. De bar på parasitter, der har spredt sig og reducerer bestanden med op til 90 procent, siger professor Kurt Buchmann.

I november fulgte han bisonflokken for at undersøge deres afføring for parasitter. Her fandt han 900 ormeæg per gram afføring. Det er særligt parasitten Ashworthisus, som Kurt Buchmann frygter. Den er fundet blandt bisoner af samme race i Polen.

Endnu ved forskerne ikke, om det er denne parasit, de bornholmske bisoner bærer.

Hvis bisonerne eventuelt skal slippes løs, skal de renses for parasitterne, siger skovrider på Bornholm Søren Friese.

- Vi er jo ansat til at passe på naturen, så vi jo ingen interesse i at påføre den problemer. Vi er på vagt og skal naturligvis have undersøgt problemet, siger han.