Bornholmske elever samler på Europas juletraditioner

280 bornholmske skolebørn har flettet hjerter og udvekslet julepynt og juletraditioner med kammerater over hele Europa.

Hyrden her er traditionelt julepynt fra Spanien. Han pryder nu det europæiske juletræ, som er stillet op og pyntet på Rønne Bíbliotek. Her kan alle komme forbi og se på julepynt fra Europa og blive klogere på andre landes juletraditioner set med børneøjne. (Foto: Morten Jeppesen © DR)

Juletræet med sin pynt skal se ud, som det plejer med flettede hjerter, glaskugler, engle og trommer, hvis det skal blive rigtig jul.

Det plejer vi at være enige om her i december. Alligevel udfordrer EU-informationskontoret Europe Direct Bornholm vores opfattelse af traditionerne. Og det gør de sammen med 280 bornholmske børn mellem mellem 2. og 6. klasse.

De har lavet traditionel, dansk julepynt og sendt det ud til jævnaldrende børn over hele Europa - fra Polen over Frankrig og Spanien til Malta - og så har de fået julepynt tilbage fra kammeraterne i Europa.

Flæskesteg og fisk på julebordet

Men eleverne udveksler ikke kun julepynt, siger konsulent Pia Sonne Jensen fra Europe Direct Bornholm:

- De udveksler også juletraditioner, så lige nu sidder der børn på Malta og i Frankrig og lærer om de danske juletraditioner og undrer sig sikkert over det her med en flæskesteg.

Konsulent Pia Sonne Jensen er kvinden, der har været med til at erstatte skolebøgerne med juletræets pynt. (Foto: Morten Jeppesen © DR)

- Og på Bornholm undrer børnene sig over, at de i Polen spiser fisk juleaften. Det tror jeg ikke, der er ret mange i Danmark, der ville synes var morsomt, siger Pia Sonne Jensen.

Det er femte år, Europe Direct og bornholmske skolebørn udveksler hjerter, hyrder og fugle med børn fra hele Europa, og det har vist sig at være mere populært end forventet.

Julepynten er skiftet ud med Skype

Faktisk er det blevet så populært blandt nogle af de tidligere elever, at de er gået et skridt videre.

De henvendte sig til Europe Direct Bornholm med et ønske om fortsat at holde kontakt med andre store børn og unge i hele EU, så med hjælp fra Europe Directs 500 kontorer har de fået enten genopfrisket eller skabt helt nye bekendtskaber.

- Nu enten emailer eller skyper de så med andre unge i Europa som led i deres engelskundervisning. Det er helt lavpraktisk, men de bornholmske elever fik rigtigt mange henvendelser på deres opfordring, siger Pia Sonne Jensen.

Der er i øvrigt allerede skoler, der nu har sagt, at de gerne vil være med til at fortsætte traditionen med den europæiske juletræspyntning næste år.

 

FacebookTwitter