Bornholmske Emilie kan vinde pris på filmfestival i Cannes: 'Kate Winslet har set vores film'

Det er et hold afgangselever fra Den Danske Filmskole, der som eneste danske kandidat, kan vinde en pris i Cannes for unge talenter.

Emilie Koefoed Larsen på Cannes sammen med kortfilmens hovedrolle, Jan Gunnar Røise. (Foto: © (Privat foto))

Den røde løber er foldet ud for verdens største filmskabere og skuespillere i disse dage.

Den vel nok mest prestigefulde filmfestival - Filmfestivalen i Cannes - er i gang i det sydfranske, og det er nummer 76 i rækken.

En af de få danskere, som er i Cannes, er Mads Mikkelsen. Han er der for at præsentere verdenspremieren på den nye Indiana Jones-film, hvor han har en skurkerolle.

  • Parret Hanne Jacobsen og Mads Mikkelsen foran plakater med den engelske titel på den kommende Indiana jones film 'Indiana Jones and the Dial of Destiny'. Filmen får premiere herhjemme 28. juni. (Foto: © Vianney Le Caer, Vianney Le Caer/Invision/AP)
  • Mads Mikkelsen har en skurkerolle i den nyeste Indiane Jones film, hvor skuespiller Harrison Ford selvfølgelig spiller Indiana Jones-karakteren. (Foto: © SEBASTIEN NOGIER, Ritzau Scanpix)
  • Fra venstre instruktør på Indiana Jones-filmen James Mangold og så Harrison Ford, Ethann Isidore, Boyd Holbrook, Phoebe Waller-Bridge og Mads Mikkelsen. (Foto: © Vianney Le Caer, Vianney Le Caer/Invision/AP)
1 / 3

Men mens Mads Mikkelsen er der for at promovere en ny film, så er den bornholmske manuskriptforfatter Emilie Koefoed Larsen der, fordi hun og resten af holdet bag Norwegian Offspring er de eneste danskere nomineret til en pris.

- Det er en fed og underlig oplevelse, og den her festival er sådan en vild maskine. Jeg går jo forbi nogle af mine største idoler, og kollegaer er det jo på sin vis også, men jo i en helt anden skala, siger hun om sin første uge på filmfestivalen.

Den bornholmske manuskriptforfatter på Cannes filmfestival. Emilie Koefoed Larsen (f.1994) er født og opvokset på Bornholm. Hun har tidligere gået på “The European Film College” i Ebeltoft og startede i 2019 på Den Danske Filmskole som manuskriptforfatter. (Foto: © (Privat foto))

Festivalen startede 16. maj og den spirrende manuskruptforfatter har været til en del festlige arrangementer siden sin ankomst. Derfor var det også en lidt hæs stemme, der sagde 'hej' i telefonen.

- I kan måske høre på min stemme, at der er lidt festivalstemning her.

- Jeg er ikke blevet inviteret til Leonardo Dicaprios efterfest, der er grænser. Men Cannes holder et arrangement for alle os nomineret i 'La Cinef' kategorien, og det hele handler om at mingle, siger den 28-årige oprindelige rønnebo.

La Cinef er en sidekategori til hovedkategorien, og formålet er at hylde unge talenter i filmbranchen.

Filmen ’Norwegian Offspring’, som holdet fra Den Danske Filmskole er nomineret for, handler om en mand, der hedder Stein. Han bor et øde sted i Nord-Norge med sin vlog som eneste forbindelse til omverdenen. Ifølge Filmskolens hjemmeside er filmen en fortælling om dødsangst, seksualitet og længslen efter tilknytning.

Her ligger hovedrollen, Stein, med en sexdukke. Man følger ham en nat i København, hvor han møder tre kvinder i jagten på at reproducere sig selv. (Foto: © Thomas Dyrholm)

Fra Rønne til Cannes

Emilie Koefoed Larsen forsøgte sig i en kort periode at studere på Københavns Universitet, men droppede hurtigt ud, fordi hun vidste, at hun hellere ville arbejde med film.

Første skridt henimod filmdrømmen var som elev på The European Film College i Ebeltoft og startede sidenhen i 2019 på Den Danske Filmskole som manuskriptforfatter.

Og selvom den snart færdiguddannede manuskripftforfatter i øjeblikket deler rød løber med de helt store filmstjerner langt væk fra Bornholm, så tror hun, at opvæksten på øen i Østersøen har givet hende god læring med på vejen.

- Når man kommer fra et lille lokalsamfund, så tror jeg, at det kræver, at man er åben, fordomsfri og møder mennesker med en nysgerrighed. Og sådan går jeg også til mine filmprojekter.

På holdet bag kortfilmen Norwegian Offspring tæller også Carl Osbæck Adelkilde (f. 1994), som står til venstre på billedet. Han er en dansk producer født i Luxembourg og opvokset på Amager. Til sommer dimitterer han fra Den Danske Filmskole. I midten ses filmens hovedrolle Jan Gunnar Røise. Filmens instruktør er norske Marlene Emilie Lyngstad (f.1997) til højre i billedet. (Foto: © (Privat foto))

Føler du, at du ikke kun repræsenterer Bornholm men også hele Danmark, når I er eneste danske nominering til en pris?

- Nej, sådan føler jeg det ikke. Det er for stort et pres på mine nyuddannede manuskriptforfatterskuldre. Men jeg har helt sikkert kunnet mærke støtten fra Bornholm helt fysisk i min krop, det har virkelig været dejligt, siger hun.

'Jeg kan ikke forstå det'

Konkurrencen, som Emilies film er en del af, har modtaget 2000 afgangsfilm fra filmskoler verden over, men kun 15 indslag er blevet udtaget til at komme til Cannes.

Her bliver de udvalgte film vist for første gang foran nogle af filmverdenens helt store stjerner. Og det er ikke hvem som helst, der skal se afgangselevernes film, for Kate Winslet har set Norwegian Offspring, da hun skal uddele en pris i de unge talenters kategori.

- Det er helt vildt, at en, jeg beundrer så meget som Kate Winslet, ser min film. Altså jeg kan ikke forstå, at vores film skal vises her på Cannes. Det er meget, meget underligt. Men det er også fedt, siger Emilie Koefoed Larsen.

  • Disse fem mennesker er i La CINEF juryen, og de skal altså afgøre, om Emilie Koefoed Larsen og resten af holdet bag filmen 'Norsk Afkom' vinder en pris i Cannes. I midten af billedet står Ildiko Enyedi, hun er præsident for udvalget og er ungarsk instruktør og manuskriptforfatter, på hendes venstre side står jurymedlemmerne Shlomi Elkabetz og Charlotte Le Bon. Og på præsidentens højre side står Karidja Toure og Ana Lily Amirpour. (Foto: © YARA NARDI, Ritzau Scanpix)
  • Det er 76. gang, at Cannes Filmfestival afholdes, her er jurymedlemmerne Ana Lily Amirpour, Karidja Toure, Charlotte Le Bon og Shlomi Elkabetz. (Foto: © Eric Gaillard, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Hvis holdet vinder kategorien, så følger der en pengepræmie på 15.000 euro med svarende til godt 110.000 kroner.

Der er verdenspremiere på visning af Norwegian Offspring i dag klokken 11:15 i Buñuel teatret, og det famøse slør for, hvem der vinder, bliver løftet efter filmvisningerne.