Bornholmske frøavlere jubler: Får tilsendt frø fra hele verden

Forædlere fra hele verden sender deres frø til Bornholm.

Landmandene har et godt ry i udlandet, og det spiller en vigtig rolle for, at forædlerne sender deres frø til Bornholm. (Foto: Martin Kunzendorf © DR)

Det er godt at være frøavler på Bornholm.

Klimaet, jordforholdene og landmænd med et godt internationalt ry betyder tilsammen, at forædlere fra hele verden sender deres frø til øen for at få dem produceret i store mængder.

- Det er prikken over i'et, når man nu har nogle gode afgrøder, og prisen er stigende, så er det endnu bedre at være frøavler. Det er ingen hemmelighed, at det er en god forretning at være frøavler i forhold til andre ting, siger Thor Gunnar Kofoed, der er formand for frøavlerne.

Særligt landmandenes gode ry spiller en rolle.

- Landmændene har kunnet levere den kvalitet, som skal til. Forædlerne, som kan være fra Korea, Kina, USA eller Holland, vil kun have én ting, og det er kvalitetsfrø. Og hvis man har et ry om at kunne levere førsteklasses kvalitet, ser forædlerne her hen, siger Thor Gunnar Kofoed.

Det er først og fremmest græsfrø, det handler om, men de senere år er også havefrø som beder, brudeslør og persille i stigende grad skudt op på markerne.

- Græsfrø er stadig langt det vigtigste, men her er markedet dækket ind med den nuværende produktion. Havefrøene har til gengæld et potentiale til at vokse, siger Thor Gunnar Kofoed og fortsætter:

- Det er klart, at hvis vi er heldige at kunne levere kvalitet, og forædlerne føler sig sikre i at lægge kontrakterne her, så er der faktisk udviklingsmuligheder på det område.

Der er cirka 70 bornholmske frøavlere. Omkring 1700 hektar bruges til frøavl. Det svarer til knap seks procent af Bornholms landbrugsareal.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.