Bornholmske naturfredere kæmpede for fredning og vandt

Danmarks Naturfredningsforening fik Madsebakke fredet for syv år siden.

Madsebakke blev indstillet til fredning af Danmarks Naturfredningsforening tilbage i 2006. Efter fem års tovtrækkeri mellem foreningen og myndighederne blev området fredet i 2011. (Foto: Lis Eilsøe © dr)

Hvis man i dag tager forbi området mellem Hammersholm og Allinge på Bornholm, går der ikke lang tid, før skosålerne støder på noget helt specielt.

Her ligger Madsebakke, og i lige dette område ridsede og bankede bronzealderens mennesker symboler og motiver ind i klipperne for at viderebringe deres historie og opfattelse af verden.

Dele af området blev fredet i løbet af det seneste århundrede, men i 2006 indstillede Danmarks Naturfredningsforening Bornholm på egen hånd en udvidelse af fredningsområdet, så både den bevaringsværdige natur og helleristningerne kunne ligge der uforstyrret.

En af de mange helleristninger, som er ristet ind i klippen ved Madsebakke. (Foto: Viktor Lykke Reddersen © DR)

Men står det til Dansk Folkeparti, skal Naturfredningsforeningen ikke længere have ret til at indstille områder af den danske natur til fredning på eget initiativ.

DF foreslår, at flere grønne organisationer skal have ret til at rejse fredningssager, men de skal til gengæld indstille fredningssagerne sammen med staten eller kommunen. Et forslag som nu bakkes op af Liberal Alliance, og de øvrige regeringspartier er heller ikke afvisende.

Det er problematisk, mener Jørgen Butzbach, der fra 1989 og frem til 2015 var formand for Danmarks Naturfredningsforening på Bornholm.

For foreningens indstilling var en afgørende brik i kampen om at få fredet Madsebakke dengang.

- Hvis vi ikke havde ret til at indstille området, havde det været et sommerhusområde i dag, siger han til DR P4 Bornholm.

Erstatningskrav på 40 milioner kroner

Tidligere havde entreprenør Hans Bech sammen med tre andre samarbejdspartnere fået godkendt en lokalplan fra Regionskommunen, der skulle gøre det muligt at opføre over 100 sommerhuse i området på Nordbornholm.

Men Naturfredningsforeningens indstilling og den efterfølgende fredning af området betød, at Hans Bech og kompagni måtte skrinlægge sommerhusprojektet.

I stedet rejste de et erstatningskrav rettet mod både kommune og stat på i alt 40 millioner kroner. Det fik de seks millioner kroner ud af, som de også endte med at betale skat af.

Hans Bech er ikke i tvivl om, at hvis DF's lovforslag havde været gældende i 2006, så havde projektet fået grønt lys i dag.

- Der lå en lokalplan der i forvejen, så kommunen havde jo sagt ja, og derfor ville det have været svært at få dem til at godkende en fredning sammen med Danmarks Naturfredningsforening.

Jørgen Butzbach tvivler også på, at Bornholms Regionskommune og den danske stat faktisk ville have været med til at rejse fredningssagen, som Dansk Folkeparti lægger op til med sit forslag.

- Det koster penge for myndighederne at gå ind i en fredningssag, da det kan være, at der skal betales store erstatningssummer, og så kan en kommune have interesser. Eksempelvis hvis den ønsker flere sommerhuse, siger den tidligere formand.

Derudover kan der være erhvervsmæssige interesser i at få bestemte virksomheder til at lægge sig i et område, og derfor frygter Jørgen Butzbach, at myndighederne vil tilgodese virksomhederne frem for planterne, dyrene og historiske fund.

Fortidens skatte

Madsebakke har vist sig at byde på en masse arkæologiske opdagelser, siden området blev fredet for syv år siden.

Arkæologer fra Bornholms Museum fandt så sent som sidste år flere helleristninger, der blandt andet forestillede bronzealderens skibe.

Opdagelsen var så usædvanlig, at Slots- og Kulturstyrelsen placerede helleristningerne, som et af årets 10 vigtigste fund i landet i 2017.

En arkæolog fra Bornholms Museum er på udkig efter fortidens skatte ved Madsebakke. Den tidligere formand for Danmarks Naturfredningsforening Bornholm Jørgen Butzbach mener, at det ikke kunne have ladet sig gøre, hvis området ikke var blevet fredet. (Foto: Viktor Lykke Reddersen © DR)

Den tidligere formand for Danmarks Naturfredningsforening på Bornholm er sikker på, at naturforeningens indstilling har gjort det muligt for arkæologerne at finde frem til fortidens skatte ved Madsebakke.

- Arkæologerne havde jo ikke fundet de helleristninger, som lå gemt i området, hvis der havde været sommerhuse i dag, siger han.

Det er dog ikke en opfattelse, Hans Bech deler. Han er overbevist om, at man sagtens kunne bevare de historiske fund og samtidig bygge sommerhuse.

Han påpeger, at der ligger en fortidsbeskyttelseslinje i den gældende lovgivning, som sørger for, at fortidens skatte ikke forstyrres af eksempelvis byggerier.

Disse beskyttelseszoner havde derfor stadig været der, hvis håndværkere og gravemaskiner lagde turen forbi Madsebakke.

- Vi var jo aldrig kommet til at bygge i de zoner, så efter min opfattelse havde man ikke genereret de områder overhovedet, siger entreprenøren.

Facebook
Twitter