Bornholmske rigmænd redder Svanekes skole

Folkeskolen i Svaneke lukker efter sommerferien. Nu står investorererne bag Svaneke Friskole frem.

Skipper Kristian Barslund Jensen forstår ikke, at Svanekes folkeskole skal lukkes. Svaneke er en by i fremdrift, siger han. (© DR)

- Som gammel svanekebo kan man ikke forestille sig Svaneke uden en skole.Sådan siger direktøren for den succesfulde koncern Ocean Prawns, Kristian Barslund Jensen. Manden, der er blevet milliardær ved at fiske efter rejer.Sammen med fire andre velpolstrede bornholmere, der alle har tilknytning til Svaneke, har han forsynet folkene bag byens kommende friskole med en stor pose penge.Det betyder, at svanekeboerne undgår at stå uden skole til august, når solskinsbyens folkeskole lukker.Friskolen er lige så vigtig for Svaneke, som redningen af slagteriet var for RønneDirektør Kristian Barslund Jensen- Det har vi gjort, fordi vi frygtede, at Svaneke ville havne på listen over sovebyer, hvis der pludselig ikke var en skole i byen. Og fordi det ville være op ad bakke at få tiltrukket nye unge mennesker til byen, siger Kristian Barslund Jensen.Handlekratige investorerMed det snæverst mulige flertal vedtog kommunalbestyrelsen i Bornholms Regionskommune sidst i februar, at tre af øens folkeskoler skal lukkes efter sommerferien - herunder altså skolen i Svaneke.Men i Svaneke havde man lugtet lunten, og store dele af det nødvendige forarbejde for at få stablet en friskole på benene var allerede gjort.Blandt andet havde initiativtagerne bag friskolen haft fat i Kristian Barslund Jensen.

- De henvendte sig allerede for to år siden og spurgte, om jeg kunne være behjælpelig, hvis det blev aktuelt med en friskole, siger Kristian Barslund Jensen.Og da kommunalbestyrelsens skolelukninger var vedtaget, sagde Kristian Barslund Jensen endeligt ja til at hjælpe med finansieringen af friskolen.- Jeg foretog et par hurtige opkald til de øvrige fire investorer, og så var det på plads, siger han.Lån uden betingelserDe fem investorer har postet omkring 3,5 millioner kroner i Svaneke Friskole, og initiativtagerne behøver ikke sådan lige at få sved på panden, hvis det ikke lykkedes at betale pengene tilbage.- Når vi låner penge ud til folk på ubestemt tid og til stort set ingen forrentning, så er det ikke en forretning. Det er bare nogle penge, vi har sat til side, siger Kristian Barslund Jensen og tilføjer:- Hvis vi ikke får pengene tilbage, så er det bare ærgerligt. Og hvis vi får dem tilbage, så betyder det, at vi har været med til at gøre Svaneke en kæmpe tjeneste, fordi det vil betyde, at skolen kører i bedste velgående.

Facebook
Twitter