Bornholmske skoleelever har en syg danmarksrekord

Eleverne på de bornholmske folkeskoler har det højeste sygefravær i Danmark.

Bornholm er helt i top, når det kommer til sygefravær (Foto: Martin Sylvest Andersen/Scanpix 2015) (Foto: martin sylvest andersen © Scanpix)

Bornholms folkeskoler har en kedelig danmarksrekord. For i skoleåret 2016/17 var det gennemsnitlige sygefravær blandt folkeskoleelever 4,2 procent, som er det højeste i Danmark.

Det viser nye tal fra Undervisningsministeriet.

I gennemsnit havde hver skoleelev otte fraværsdage sidste skoleår. Bornholms Regionskommunes skolechef, Steen Ebdrup, bryder sig ikke om så mange tomme pladser i klasseværelserne.

- Det er altid et problem, når elever ikke møder op til undervisningen. Man kan ikke lære, hvis man ikke er til stede i undervisningen, siger Steen Ebdrup.

Skolechefen pointerer, at den høje procentsats kan skyldes, at regionskommunen har udført en præcis kontrol med fraværet. Det kan også være årsagen til, at øens skoler slår ud i statistikkerne.

Men formanden for Regionskommunes Børne- og Skoleudvalg, Morten Riis (EL) mener til gengæld, at det høje fravær hænger sammen med, at Bornholm har en stor andel af børn med særlige udfordringer i skolen. Lang tids fravær kan trække gennemsnittet op.

Konsekvenser for hele klassen

Hos organisationen Skole og Forældre ser man med alvor på situationen på Bornholm.

Sygefraværet går ikke kun ud over den elev, som bliver derhjemme, men også børn, som faktisk møder op i skolen, når det ringer ind til time.

- Undervisningen kan jo ikke gennemføres, hvis man har planlagt gruppearbejde, så derfor er det vigtigt, at alle er til stede i klassen, siger formand for Skole og Forældre, Mette With Hagensen.

Hvis sygefraværet skal ned, kræver det et bedre samarbejde mellem skole og elevens

forældre, mener Steen Ebdrup, der er skolechef på Bornholm.

Han efterlyser, at skolen går i dialog med hjemmet for at finde årsagen til elevens fravær.

Og den melding bakkes op af Skole og Forældres formand, Mette With Hagensen.

- Det vigtige er jo at finde ud af, hvad der er årsagen til sygefraværet. Er det småpjæk eller er der en reel sygdom?, siger hun.

Det er ikke kun Bornholms Regionskommune, som døjer med et højt sygefravær. Eleverne i Samsø kommunes skoler havde et gennemsnitligt sygefravær på 3,9 procent i skoleåret 2016/17, hvilket udløser en 2. plads over de kommuner, hvor sygefraværet er højst.

På en 3. plads ligger Guldborgsund og Fredensborg kommuner med 3,7 procents fravær.

Facebook
Twitter