Bornholmske virksomheder vil gerne ansætte flygtninge

Godt samarbejde er løsningen, når flygtninge skal i arbejde, viser erfaringer fra Bornholm

Abdul Rahman kom til Danmark fra Syrien for ni måneder siden. Han er uddannet IT-ingeniør, men arbejder nu som arbejdsmand hos PH Byg i Hasle. (Foto: Jens ørberg © DR bornholm)

Jobcenter Bornholm har rigeligt at se til, når det handler om at få flygtninge i job.

Bornholm huser for tiden 360 flygtninge, som er omfattet af det tre-årige integrationsprogram. De 274 er voksne flygtninge, som kommunen nu og de kommende år skal forsøge at hjælpe ud på arbejdsmarkedet.

Og selvom der er udfordringer, så går det ganske udmærket, lyder meldingen fra Karin Schubert, jobkonsulent i kommunens integrationsafdeling.

- Lige nu er 54 ude i virksomhedspraktik og otte ude i løntilskud. Men flygtningene skal først have bestået modul 2 i dansk, inden de kan komme ud på en arbejdsplads, forklarer Karin Schubert.

Erhvervslivet efterspørger arbejdskraft

Hun mener, at kommunen har succes på området, fordi der er et godt samarbejde mellem kommunen, sprogcentret, uddannelsesinstitutioner og øens virksomheder.

- Arbejdsgiverne vil gerne, og jeg har en liste liggende med virksomheder, som venter på flygtninge, som er klar til at komme ud. Vi hjælper også med sprogmentorer ude i virksomhederne og følger det tæt i opstarten. siger Karin Schubert.

Hun understreger, at det vigtigste er, at den enkelte flygtning møder på sit job, er stabil, virker interesseret og øver sig i at lære det danske sprog.

- Så skal man nok komme videre, siger Karin Schubert.

Skal have afklaret kompetencer

Erfaringen er, at de fleste virksomhedspraktikker og jobs med løntilskud på sigt fører til ordinære jobs for flygtningene.

Der er ofte tale om arbejde inden for turistbranchen, i supermarkeder, på byggepladser og i større industrivirksomheder.

Flygtningene har mange forskellige erhvervsbaggrunde. 13 procent har en videregående uddannelse. Men ofte har de ikke uddannelsespapirer med, og det kan give problemer, når de skal ud i virksomhederne, forklarer Karin Schubert.

- Der er mange, der er uddannet både kemi-ingeniører og smede. Vi skal nu have dem kompetenceafklaret, så vi ved, hvilken type arbejde de kan tage, siger hun.

Der er generelt en positiv indstilling blandt flygtningene, der lige nu typisk er fra Syrien og Eritrea.

- De vil gerne ud og arbejde - og de vil gerne være fri for at være afhængige af kommunen, siger Karin Schubert.

God og stabil arbejdskraft til byggefirma

PH Byg i Hasle er en af de mange bornholmske arbejdspladser, som har ansat en flygtning.

For nylig ansatte firmaet den 33-årige syriske flygtning Abdul Rahman som arbejdsmand.

- Vi kan ikke redde hele verden, men det giver god mening, at vi har plads til Abdul, fortæller indehaveren, Peter Hjorth Hansen.

Han understreger, at virksomheden har fået en dygtig, stabil arbejdskraft - og at Abdul Rahman og hans familie nu får meget nemmere ved at blive integreret på Bornholm.

- Vi har en opgave, der skal løses; om arbejdskraften kommer fra Syrien eller Danmark er underordnet – bare opgaven bliver løst.

- I stedet for bare at være på sprogskole, lærer han her kulturen indefra. Han gør et godt stykke arbejde og tjener en løn, der hjælper familien på vej. De to ting går op i en højere enhed, siger Peter Hjort Lassen.

Vil skabe en tilværelse på Bornholm

Selv om Abdul Rahman er faldet godt til i virksomheden, så er det alligevel lidt anderledes at have en flygtning ansat. Der kan både være nogle sproglige og kulturelle barrierer, men Peter Hjorth Hansen og de øvrige medarbejdere hjælper meget gerne Abdul.

Abdul Rahman kom til Danmark for ni måneder siden, og han kæmper stadig med det danske sprog. Han er dog allerede kommet langt, og nu, hvor han har job, fortsætter han med at gå til danskundervisning på VUC-aftenskole.

Han drømmer om senere at kunne få en uddannelse som snedker. For Abdul er det nemlig helt afgørende at være på arbejdsmarkedet, så han ikke er afhængig af kontanthjælp.

- Jeg vil tjene mine egne penge, klarer mig selv og sørge for min familie, siger han.

Han befinder sig altså godt på Bornholm - og han vil meget gerne have en fremtid her med sin kone og to børn, som han blev genforenet med på Bornholm for to uger siden.

https://www.facebook.com/DRBornholm/videos/954115511315413/

Han ønsker, at børnene får nogle gode uddannelser - for eksempel læge eller ingeniør.

- Jeg vil gerne skabe et liv for min familie her på øen, og jeg drømmer om, at mine sønner får gode uddannelser og fortsat vil bo på Bornholm, siger Abdul Rahman.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter