Charlotte har 178 kilometer til arbejde: ”Det er mit drømmejob”

Flere danskere krydser både Østersøen og Øresund på vej til arbejde.

Charlotte Graungaard Falkvard rejser 178 kilometer for at komme på arbejde, og hun er langtfra den eneste. (Foto: Charlotte Graungaard Falkvard)

Forestil dig, at du hver dag skal forbi sikkerhedskontrollen i lufthavnen, inden du kan sætte dig på kontoret eller hjemme i din sofa.

Det er virkeligheden for hundredvis af danskere, som pendler fra Bornholm hver dag, og der bliver faktisk flere af dem.

For antallet af personer, som pendler til eller fra Bornholm for at passe deres arbejde, er stigende og faktisk er tallet på vej mod samme niveau som tiden omkring finanskrisen.

Siden 2013 er antallet af bornholmere, som pendler til de øvrige dele af landet steget – fra 749 personer i 2013 til 905 i 2016. Under finanskrisen i 2008 var der 998 personer som forlod øen for at tage på arbejde.

Det viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik.

Og det er altså et tegn på, at det går godt med økonomien, siger Anders Hedetoft, der er chefkonsulent ved Center for Regional- og Turismeforskning:

- Hver gang vi har en økonomisk krise, så falder pendlingsomfanget, og når der så begynder at komme gang i hjulene igen, så stiger antallet af pendlere igen, siger han.

En af pendlerne er Charlotte Graungaard Falkvard. Hun bor i Nexø, men tilbagelægger 178 kilometer til kontoret på Frederiksberg tre til fem dage om ugen, og det er en tur med lidt af en udsigt.

For Charlotte er nødt til at flyve for at kunne møde ind til tiden i København, og derfor ringer vækkeuret klokken 06.00, og hun er først hjemme igen i Nexø klokken 18.00 – nogle gange endnu senere.

Selvom det nok ville være lettere at booke sig ind på et hotelværelse i arbejdsugen, så er det her faktisk den bedste løsning, mener Charlotte Graungaaard Falkvard:

- Jeg har mit familieliv og hverdag på Bornholm, og så tager jeg på arbejde i København. Jeg havde ikke taget det her job, hvis jeg skulle være væk fra familien i fire-fem dage, siger hun.

For år tilbage arbejdede Charlotte på Bornholms Hospital, men da hun blev tilbudt sit drømmejob som formand for Radiograf Rådet i København, så var hun nødt til at tage det:

- Det var ikke fordi, jeg ikke havde det bedste job på hospitalet, men så bød den her chance sig, og så måtte det bare være sådan, siger Charlotte Graungaard Falkvard.

Det er også lidt af en udgift at tage flyet til og fra Bornholm, og det er en udgift som er noget højere end, hvad andre måske betaler for en busbillet eller en fyldt tank på benzinstationen.

En flybillet kan nemlig snildt snige sig op på omkring 1.000 kroner for en envejsbillet, men heldigvis betaler arbejdspladsen for Charlottes hyppige flyveture.

Ikke uden konsekvenser

Selvom Charlotte er i sit drømmejob og får betalt flybilletterne, så har det ikke været uden konsekvenser at arbejde så langt væk hjemmefra. For det har ikke altid været let at få pendlerlivet til at spille sammen med familielivet derhjemme, hvor der er tre børn og en ægtefælle:

- Med små børn er der nogle ting man går glip af, når man har nogle lange arbejdsdage. Jeg har ikke været på fornavn med børnenes klassekammerater, og så har jeg heller ikke set så mange af deres fodbold- og badmintonkampe, erkender Charlotte Graungaard Falkvard.

Det har dog været vigtigt for hende, at børnene voksede op i de trygge og rolige omgivelser på Bornholm.

Men nu er børnene blevet voksne, og derfor overvejer Charlotte og hendes mand at rykke teltpælene op af den bornholmske muld og i stedet slå dem ned i nærheden af hendes arbejde.

- De fleste af børnene bor også i København, så vi kunne godt tænke os at flytte til byen, siger hun.

Antallet af personer som rejser til Bornholm for at arbejde er også steget - i 2008 pendlede 684 personer til øen, mens tallet i 2016 var 748, viser tal fra Danmarks Statistik.

Facebook
Twitter