Christian er en af Danmarks stadig færre unge landmænd: "Det har altid være min drøm"

Der bliver færre unge landmænd med egen gård i Danmark.

28-årige Christian Møller Holm ejer egen gård på Bornholm, hvor han blandt andet dyrker raps. (Foto: Christian Møller Holm) (Foto: Christian Møller Holm © dr)

Det kniber med at få de unge landmænd til at eje egen gård komplet med korn, køer og kyllinger - antallet af unge landmænd med egne bedrifter er nemlig faldet landet over.

Nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at andelen af landmænd under 40 år er på et historisk lavt niveau; i 1997 var der 14.261 landmænd i den aldersgruppe, men sidste år var det kun 2.200 landmænd, som var født efter 1978. Det svarer til en andel på 3,6 procent af de danske landmænd.

En af årsagerne er, at de unge landmænd ikke har nok på kistebunden til at dække købsprisen på en gård, og bankerne kan være svære at få penge ud af, vurderer Michael Friis Pedersen, som forsker i fødevare- og ressourceøkonomi på Københavns Universitet:

- Det er sværere at låne penge af banken, og der skal mange penge til for at købe en gård i dag. Noget andet er, at unge landmænd også gerne vil have nogle større gårde end gennemsnittet, siger Michael Friis Pedersen.

Det færre antal unge gårdejere står i kontrast til de unges generelle interesse for gødning, halm og korn.

Sidste år gennemførte landbrugsorganisationen Landbrug og Fødevarer en beregning baseret på tal fra Undervisningsministeriet. Her viste det sig, at antallet af unge, der søger ind på en landbrugsskole direkte efter folkeskole, steg med 28 procent fra 2016 til 2017.

Men det er altså heller ikke alle unge, der stræber efter ”Morten Korch”-fortællingen, hvor man ejer sin egen gård, når de vælger en uddannelse inden for landbrugsfaget, siger Michael Friis Pedersen:

- Jeg tror, at der er mange unge mennesker, som interesserer sig for landbrugshvervet, men som hen af vejen skifter det ud og tager et andet arbejde, som har relation til landbruget. Det kunne være erhverv, som leverer ting til landbruget, eller det kunne være entreprenørbranchen, siger han.

En drøm er gået i opfyldelse

28-årige Christian Møller Holm er en af de få unge landmænd, som netop har fået sin egen gård på Bornholm, hvor han dyrker korn, raps og frøgræs. Han driver gården ved siden af sit arbejde i Bornholms Landbrug og Fødevarer, og den 60 hektar store bedrift er en drøm, der er gået i opfyldelse, siger den unge landmand.

- Jeg har altid haft en drøm om at være selvstændig, og så opstod denne mulighed, og så var jeg ikke i tvivl, siger han.

Muligheden kom i form af en ældre landmand, som søgte efter nye, unge kræfter til at drive gården videre. For den ældre landmænd ønskede ikke, at gården endte i de forkerte hænder, forklarer Christian Møller Holm.

- Han havde jo et ønske om, at hans gård skulle drives videre af en ung landmand, og det er jeg rigtig glad. For det er en rigtig god måde for en ung at komme ind i landbruget på, så bliver det lettere at komme i gang, siger han.

Facebook
Twitter