Danish Crown præsenterer ny aftale: Slut med fire-dages arbejdsuge på Bornholm

Danish Crown vil give medarbejderne fem-dages arbejdsugen tilbage efter fem år med 10 timers arbejde om dagen fire gange om ugen.

10 timers hårdt fysisk arbejde, fire dage om ugen, har været nedslidende for mange af slagterimedarbejderne i Rønne. (Foto: Jørgen Jensen © Dr)

Danish Crowns knap 200 ansatte på slagteriet Rønne kan se frem til igen at skulle arbejde fem dage om ugen i stedet for fyrre timer fordelt på fire dage.

I dag præsenterede Danish Crown og fødevareforbundet NNF nemlig en ny aftale, som skal sikre slagterimedarbejderne i Rønne deres job de næste seks år.

Ifølge Per Laursen, som er produktionsdirektør i Danish Crown, har koncernen lyttet til medarbejdernes utilfredshed med aftalen fra 2014.

- Vi må konstatere i de her forhandlinger, at medarbejderne ikke har været særlig begejstrerede for at arbejde fire dage om ugen. Derfor har det været et krav i forhandlingerne, at de skulle tilbage til en femdages arbejdsuge. Det har vi imødekommet nu, siger han.

Birthe Holm har arbejdet på Danish Crown slagteriet i Rønne i snart fyrre år. (Foto: Morten Volff © (c) DR Bornholm)

Fire-dages arbejdsuge var nedslidende

Slagterimedarbejderne i Rønne har flere gange udtrykt, at de lange arbejdsdage med hårdt fysisk arbejde var nedslidende, og at de var for trætte efter arbejde til i at have en hobby i fritiden.

De arbejdede nemlig op til 11 timer om dagen i travle perioder, fortæller Birthe Holm, som har arbejdet på slagteriet i snart fyrre år.

Selvom aftalen endnu ikke er vedtaget, er hun er glad for, at hende og hendes kollegaer kan gå tilbage til at arbejde fem dage om ugen.

- Det bliver dejligt at få noget fritid tilbage og kræfter til at lave andet end at tænke på arbejde. Jeg glæder jeg mig til at få afskaffet de rigtig lange arbejdsdage på ti-elleve timer, siger hun.

Birthe Holm ser dog et problem i, at de til gengæld skal sige ja til at arbejde mere fleksibelt.

Det vil sige, at de i meget travle perioder skal arbejde op til 42,5 time om ugen.

Overarbejdet bliver udlignet henover 26 uger, så de i gennemsnit arbejder 40 timer om ugen på slagteriet.

Det er da også de svingende arbejdstider, som har høstet mest kritik af medarbejderne på slagteriet, siger Thomas Hansen, tillidsrepræsentant i Danish Crown i Rønne.

- Den variable arbejdstid er noget, som er svær at sluge i en branche, hvor der er hård nedslidning i forvejen, og hvor vi i mange år har arbejdet fyrre timer om ugen, siger han.

Thomas Hansen er dog positiv overfor, at aftalen vil afskaffe firedagesarbejdsugen allerede til maj.

Skal afgive 4,2 procent af deres løn

Selvom slagteriet ikke længere er lukningstruet, skal medarbejderne stadig afgive 4,2 procent af deres løn de næste tre år, til et medarbejderselskab, ligesom det blev aftalt i 2014. Her skulle pengene gå til at sikre driften på slagteriet.

Men selvom de ansatte mister noget af deres løn hver måned, er der altså ikke tale om en reel lønnedgang lyder det fra næstformand i fødevareforbundet NNF, Jim Jensen:

- I den her aftale er der garanti for, at de får mindst halvdelen af deres penge tilbage, bare med tre års forskydning. Det gjorde de ikke i den gamle, siger han.

Jim Jensen glæder sig over, at de med den nye aftale kan fortsætte den positive udvikling på slagteriet på Bornholm, og at der ikke længere er lukningstrusler, som hænger over virksomheden, fortæller han.

Medarbejderne har fået udleveret en seks sider lang aftale, som de skal læse igennem.

Inden torsdag i næste uge skal slagterimedarbejderne have besluttet sig for, om de vil sige ja til den nye aftale.

Den nuværende aftale udløber til juni i år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk