Danmark og Tyskland var tæt på at bygge lyttepost ved Christiansø

Professor Bent Jensen afslører de dansk-tyske planer i sit nye værk om Den Kolde Krig.

Professor Bent Jensen skriver i sin nye koldkrigsbog, at Danmark var tæt på at få en undersøisk lyttestation mellem Bornholm og Christiansø.

I midten af den kolde krig var tyskere og danskere i samarbejde meget tæt på at etablere en stor militær undervands-lyttestation ved Christiansø.

Tyskerne var klar med både kapital og arbejdskraft, så det blev muligt at lytte til både overfladeskibe og ubåde fra Warszawapagtens lande, men i sidste øjeblik satte statsminister Jens Otto Krag og udenrigsminister K.B. Andersen hælene i og stoppede projektet, der havde fået navnet Balear.

Det skriver professor Bent Jensen i sin nye bog om den kolde krig i Danmark - 'Ulve, får og vogtere.'

Planerne godkendt af Forsvarsministeriet

Der blev arbejdet seriøst med planerne fra 1968 til 1971. Anlægget skulle ligge på havbunden ved Christiansø og bestå af otte 70 meter høje master, der lige akkurat stak spidsen op over vandoverfladen. Desuden skulle der være tilhørende bygninger og tekniske anlæg på selve Christiansø.

Tyskerne skulle som nævnt betale og stå for opførelsen af anlægget, mens Danmark skulle stille med blandt andet ubåde og fly.

Jens Otto Krag frygtede Sovjets reaktion

Bent Jensen skriver, at anlægget officielt skulle være et civilt forskningsanlæg til undersøgelse af forurening, havtemperaturer og vandgennemstrømning, men anlæggets egentlige rolle var altså at lytte til skibe og ubåde fra fjenden i øst.

Forsvarsministeriet havde godkendt planerne med en erklæring om, at det ud fra et militært synspunkt ville være af væsentlig betydning for ubådsbekæmpelsen i Østersøen. Ifølge Bent Jensen støttede Udenrigsministeriet også projektet.

Men det hele blev altså stoppet af statsministeren og udenrigsministeren. De to socialdemokrater var angiveligt bange for Sovjetunionens reaktion på et anlæg af den type mellem Bornholm og Christiansø.

FacebookTwitter