Danmark skal sige nej til russisk gasledning

Sverige har sagt nej til lægge arbejdskraft og havnearealer til russiske Gazproms arbejde med at etablere ny gasledning.

Selv om der kan være både arbejdspladser til Bornholm og store indtægter, bør Danmark ligesom Sverige sige nej til at lægge arbejdskraft og havnearealer til, siger Nick Hækkerup. (© DR)

Danmark skal sige nej til endnu en russisk gasledning i Østersøen, også selv om den blandt andet kan øge beskæftigelsen på Bornholm.

Det siger Socialdemokratiets udenrigsordfører Nick Hækkerup.

- Det er ikke nogen rar tanke, at Europa skal blive yderligere afhængig af gas fra russerne. Specielt når man ser, hvordan landet opfører sig i eksempelvis Ukraine og Syrien. Så vi siger klart nej, siger Nick Hækkerup.

Østersøen lægger allerede havbund til én russisk gasledning, Nord Stream, fra Rusland til Tyskland, og nu vil Rusland gerne etablere endnu en gasledning, Nord Stream 2, til yderligere gas-eksport til det europæiske fastland.

Derfor er Rusland på jagt efter passende arbejdshavne. Havnene Slite på Gotland og Karlhamn i Blekinge er oplagte, men den svenske regering har sagt nej.

Det kan åbne for, at Danmark kan lægge billet ind på de arbejdspladser, der er på land, når gasledningen skal etableres, og her kunne Bornholm lidt sydligere i Østersøen være et bud, hvis den danske regering er klar.

- Og foreløbig er der ikke noget, der tyder på, at regeringen siger nej, påpeger Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S).

- Men hvis man fra dansk side har den holdning, at det ikke er i orden i forhold til den udenrigspolitik, man fører, så vil vi selvfølgelig lytte til det, siger Winni Grosbøll.

Den danske regering venter på, at EU kommer med en udtalelse i sagen.

- Tyskland er positiv overfor gasledningen, der skal gå i land i Greifswald, mens blandt andre de baltiske lande og Polen er imod. Derfor er det svært at sige, hvor sagen ender, siger seniorforsker i udenrigspolitik ved Dansk Institut for Internationale Studier Hans Mouritzen.

  • Det russiske firma Gazprom udvinder blandt andet naturgas.

  • Gazprom sidder lige nu på en af verdens største gasreserver og udvinder bl.a. gas i det sibiriske område.

  • Gazprom eksporterer naturgas til mere end 30 lande.

  • En del bliver eksporteret til Europa via gasledningen Nord Stream i Østersøen. Gasledningen går blandt andet igennem dansk territorialfarvand ved Bornholm.

  • Gazprom vil nu gerne bygge gasledning nr. 2.

Facebook
Twitter