Danmark tager ikke flåt-sygdom alvorlig nok

Professor i folkesundhedsvidenskab, Bengt Lindström, anbefaler, at alle bornholmere tilbydes TBE-vaccination.

Danmark tager ikke risikoen for at blive smittet med hjernebetændelsen TBE tilstrækkeligt alvorligt.

Det siger børnelæge og professor i folkesundhedsvidenskab ved Nordic School of Public Health i Göteborg, Bengt Lindström.

Riskoen for at blive smittet med den flåtoverførte TBE er størst på Bornholm, men selv om sygdommen kan være livstruende, har Sundhedsstyrelsen valgt ikke at tilbyde vaccinationen. Og det forstår Bengt Lindström ikke.

Alle på Åland kan blive vaccineret

- Selv om risikoen ikke er vældig stor for at blive smittet, så kan alle flåter i princippet overføre sygdommen, påpeger Bengt Lindström.

Han er finne, men hans kone bor og arbejder på Bornholm, så han kommer meget på øen. Og han sammenligner Bornholm med den finske ø-gruppe Åland, der vurderes som højrisikoområde for TBE-smitte.

På Åland har man valgt at tilbyde vaccinationen til hele befolkningen.

Chef i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, mener, at det ville være at skyde langt over målet at tilbyde en TBE-vaccination til alle bornholmere.

Heller ikke afdelingsleder Palle Valentiner-Branth fra Statens Serum Institut mener, at det generelt er nødvendigt for bornholmerne at blive vaccineret.

Få folk behøver at blive vaccineret

Han er selv bornholmer, men mener kun, at folk, der ofte færdes i skov og krat på øen, bør overveje en vaccination.

Bengt Lindström anslår, at op mod 20 mennesker hvert år bliver smittet med TBE på Bornholm, men at kun få tilfælde får et alvorligt forløb.

Palle Valentiner-Branth mener, at det tal er alt for højt sat. Han tror ikke på mere end ganske få tilfælde - alternativt er der kun tale om meget milde tilfælde, som man ikke opdager.

 

Facebook
Twitter