Danmarkshistoriens største forlis er stort set glemt

Når Nationalmuseet åbner sin nye udstilling med de nyeste danefæ, vil der være genstande fra det store forlis ved Sose Odde på Bornholm.

Havet ud for Sose Odde på Bornholm er lumsk. Tilbage i 1678 kostede manglende opmærksomhed mindst 1.000 svenskere livet. (Foto: Jørgen Jensen- P4 Bornholm)

Når Nationalmuseet åbner sin nye udstilling med danefæ den 30. januar, vil en beskeden del af genstandene fortælle historien om et af danmarkshistoriens største forlis - måske endda det største.Fortællerne er to sølvbægre og tre sølvskeer, der stammer fra et forlis på et stenrev udfor Sose Odde på den bornholmske kyst mellem Rønne og Dueodde.Sølvbægrene er nogle af de fornemste genstande fra forliset. Jakob Seerup, museumsinspektørEn mørk decembernat i 1678 forliste 15 svenske skibe fyldt med frigivne krigsfanger nemlig på revet, og mindst 1.000 mand omkom.Det ene skib efter det andet gik på grundKonvojen af skibe var på vej fra Tyskland til Sverige, og skibene sejlede for langt mod øst. Den forreste del af konvojen opdagede, at de var kommet for tæt på Bornholm, og korrigerede kursen, men det gjorde de bageste skibe altså ikke.

- Så et efter et bragede skibene op på stenrevet udfor Arnager. Reelt ved vi ikke hvor mange, der omkom, men det var rigtigt mange. Derimod ved vi, at flere tusinde overlevede forliset og kom i land, fortæller museumsinspektør Jakob Seerup fra Orlogsmuseet, der er en del af Nationalmuseet.Meget af lasten blev liggende på havets bundDet lykkedes også efterhånden at bjærge dele af lasten, men rigtigt meget blev liggende på havets bund.

Og det sidste er nutidens dykkere rigtigt glade for. Bornholms kyst byder nemlig på gode muligheder for at dykke ved gamle vrag - og det var da også i den forbindelse, at de fem nye stykker danefæ blev fundet.Fundene er gjort af Jens Bjørchmar Thomsen, der faktisk bare snorklede ved Sose Rev.- Der er bestemt tale om nogle af de fornemste genstand fra det forlis, siger Jakob Seerup.Ingen havde noget at være stolte afHan har i øvrigt et par mulige forklaringer på, at meget få kender historien om det store forlis, selv om det kan matche Titanic.

- Forliset skete godtnok i forbindelse med den anden skånske krig, men der var ikke tale om et slag, hvor danske skibe havde slået de svenske skibe. Derfor kan danskerne ikke prale med det.- Omvendt har svenskerne ikke meget at være stolte af, for der var tale om et nederlag oven på et nederlag. Derfor er forliset nok mest blevet tiet ihjel i eftertiden, siger Jakob Seerup.

Facebook
Twitter