Danske børn kommer i klemme i svensk grænsekontrol

Danske børn bliver i modstrid med reglerne nægtet rejse gennem Sverige. Ikke i orden, erkender de svenske myndigheder.

Rejsende mellem det øvrige Danmark og Bornholm skal tjekkes for gyldigt ID på den svenske side af Øresundsbroen. (Foto: Morten Germund © Scanpix)

- Du må ikke køre alene igennem Sverige.

Den besked har flere bornholmske børn fået af svenske grænsebetjente, når de skulle hjem efter en weekend hos mor eller far på Sjælland.

Det svenske grænsepoliti har nemlig i flere tilfælde - i strid med reglerne - ringet efter forældrene og fortalt børnene, at de ikke må rejse alene gennem Sverige.

En af de forældre, der har siddet i den modtagende ende af grænsepolitiets opkald, er René Birk Danielsson.

- Jeg fik noget af et chok, da jeg blev ringet op af grænsevagten. Min datter nåede heldigvis ikke at overveje, at hun kunne blive smidt af bussen, inden vi fik løst det, og hun er 11 år gammel. Men tænk, hvis det havde været et lille barn, siger han.

For mange nye betjente

Jørgen Andersen, der er direktør for Bornholmerbussen, er fortørnet over nogle af de svenske grænsebetjentes opførsel:

- Der er stor udskiftning i betjentene, og det virker som om, de ikke får en god nok instruktion, inden de begynder at lave grænsekontrol. Nu har de så pludseligt fundet på, at børn ikke må rejse alene.

Forestillingen om at blive sat af bussen og efterladt alene for enden af Øresundsbroen er ubehagelig nok selv for voksne, og når der nu er tale om børn, er det helt utilstedeligt, mener Jørgen Andersen:

- Foruden at det tager tid, hvor vi holder der og venter med 80 passagerer om bord på bussen, så tager de passene fra børnene og ringer til deres forældre. De opfører sig som overmennesker over for børn.

Ifølge både det danske Udenrigsministerium og det svenske politi er grænsevagternes opførsel i direkte modstrid med reglerne. Fra begge instanser lyder det, at det er nok, at børn og unge under 18 år har pas med.

Det er derfor tale om en fejl, lyder det fra Martin Frederiksson, der er gruppefører for Sveriges Grænsekontrol Syd. Han mener også, at fejlen kan være opstået på grund af den store udskiftning i personalet, hvor de måske ikke får den korrekte instruktion.

- Vi skal tage en diskussion her hos os om det her. Jeg mener, at jeg har orienteret medarbejderne om reglerne, men jeg kan have misset det, siger Martin Frederiksson.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter