Danske soldater stiller om fra ørkenkrig til kold krig

158 soldater fra Bornholm er på vej til Litauen for at deltage i en langvarig øvelse, der skal vise russerne, at vi er klar.

De 158 soldater fra Opklaringsbataljonen på Bornholm forlod Almegårds Kaserne tidligt i morges og sejlede først til Ystad. Senere i dag går turen videre med færge fra Karlshamn i Blekinge til Klaipeda i Litauen. (Foto: Torsten Raagaard)

Soldaterne fra 2. Lette Opklaringseskadron på Almegårds Kaserne i Rønne skal i løbet af det næste døgns tid omstille sig fra opgaverne i Afghanistan til den kolde krig på nogle betydeligt mere hjemlige og mørke breddegrader.

I morges forlod de Bornholm med kurs mod Rukla - en kaserneby i det centrale Litauen. Her skal de i de kommende knap fem uger træne sammen med kolleger i NATO-landet, der ligger mellem Østersøen og Rusland.

Det er den spændte situation i Ukraine og Ruslands øgede militære aktivitet over blandt andet Østersøen, der er skyld i, at de 158 soldater fra Opklaringsbataljonen på Bornholm nu skal på den langvarige øvelse.

Øvelsen planlagt på kort tid

NATO-landene blev i efteråret enige om, at de enkelte lande skal træne noget mere sammen, og samtidig skal de vise Rusland, at de mange flyvninger over blandt andet Østersøen bliver taget meget alvorligt.

Selv om der er tale om en meget lang øvelse, har soldaterne fra 2. Lette Opklaringseskadron kun haft kort tid til at forberede den.

- Men vi er trænet til at få opgaver med kort varsel, så det klarer vi selvfølgelig. Og vi glæder os til det, siger presseofficer og kaptajn Niels Brandt.

Øvelsen kommer til at fokusere på de opgaver, som eskadronen kan i forvejen, og de skal samarbejde med en litauisk opklaringsenhed.

De danske soldater er i øvrigt lige kommet retur fra en tre uger lang øvelse i Tyskland, hvor de også har øvet ting som overvågningsopgaver og vejopklaring.

- Selv om de er specialister, ved de, at der altid er basis for at øve sig, siger Niels Brandt.

Mange har været i Afghanistan

Mange af soldaterne i eskadronen har været udsendt til Afghanistan, men der er også soldater, som ikke tidligere har været udsendt. En af dem er Sasha Christensen, som glæder sig til at komme over og arbejde sammen med litauerne.

- Det bliver spændende at komme til et land, som man ikke kender så meget til. Og der vil helt sikkert være forskelle på de måder, vi arbejder på, og så bliver det spændende at se, hvordan det sproglige kommer til at fungere, siger Sasha Christensen.

De kolleger, der har været udsendt, har mødt litauerne tidligere, for de har været under dansk kommando i Afghanistan. De er heller ikke i tvivl om, at litauerne på nogle punkter er mere hårdføre end danskerne, blandt andet fordi de er vant til lidt barskere vejrforhold om vinteren.

Det er kun en øvelse

- Og så er de mere vant til noget koldkrigs-scenarie, hvor vi er mere vant til at tænke i de problemer, der er i Afghanistan, er tre af de andre soldater i enheden enige om.

Selv om soldaterne skal være væk i næsten fem uger, er der den meget formildende omstændighed for familien, at der kun er tale om en øvelse. Men det er øvelse, der er noget længere end normalt.

Facebook
Twitter