Danskere får hyldeststen i Finland: 'Vores helte skal hædres'

I dag afsløres en mindesten i Finland for at ære danskere, der kæmpede i Vinterkrigen.

Mindestenen er af bornholmsk moseløkkegranit fra den bornholmske virksomhed Zurface. (Foto: Zurface © (c) DR)

En stor kleppert af en bornholmsk granitsten har taget rejsen 1.300 kilometer mod nord til Finland.

Den står nu på Heltekirkegården i Helsinki som et minde om de danske frivillige, der kæmpede og døde i Vinterkrigen mellem Finland og Sovjetunionen.

Sovjetunionen angreb Finland i 1939 og erobrede en del landområder. Omkring 1.000 danskere deltog på finsk side mod russerne.

En af dem, der er med i Finland for at indvie granitstenen, er Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).

Til en ceremoni torsdag eftermiddag afslører hun stenen og holder en tale i anledning af, at Finland i disse dage fejrer deres 100 års jubilæum som selvstændig stat.

- Det er så vigtigt at hædre vores helte. Det skal vi være bevidste om altid og for eftertiden. Nogle har kæmpet en sag for os, og det er vigtigt, at vi altid bemærker det, siger Pia Kjærsgaard.

Hun satser på, at det bliver en meget minderig dag, og en særligt glad dag for det danske - og bornholmske - aftryk i Finland.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, skal indvie stenen i Finland i dag. (Arkivfoto) (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

- Den er meget enkel og nordisk. Vi og bornholmerne skal være stolte af, det er placeres en mindesten af granit i Finland, siger hun.

Inden selvstændigheden i 1917 var Finland underlagt det russiske zarrige, men allerede i 1939 blev Finland angrebet af Sovjetunionen og mistede flere landområder.

I dag er der igen spændinger mellem Rusland og nabolandene. Der er for eksempel en frygt i de baltiske lande for, at deres selvstænddighed er truet af Rusland. Danmark er samtidig ved at opruste forsvaret for at sende et signal til russerne.

En anden, som er med i Finland, er Leif Mikkelsen, folketingsmedlem for Liberal Alliance. Og han understreger, at mindestenen ikke rejses for at provokere russerne, men at den har en klar relevans i dag.

- Det er ret belejligt for tiden at markere, at der er behov for, at lande står sammen, hvis der bliver for stor lyst til at dominere. Der er det godt, at der er nære forbindelser landene imellem, og at man forstår hinanden, mener han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.