Data-sikkerhed halter i kommuner

Mange personfølsomme data, som egentlig hører hjemme i kommunerne, er blevet outsourcede til private virksomheder - og der er ikke altid styr på sikkerheden i de private registre.

Tusindvis af personlige oplysninger gemmer sig i digitale registre, og Datatilsynet er stødt på kommuner, der ikke har styr på, hvor de forskellige data befinder sig. (© DR)

I kølvandet på NETS-skandalen, hvor personfølsomme oplysninger blev solgt til ugebladet Se & Hør, vælter skeletterne ud af it-serverne.

Datatilsynet oplever for eksempel ofte, at myndighederne ikke har styr på sikkerheden i de offentlige registre. Især ikke dem, som er outsourcede til private it-leverandører.

Kommuner vidste ikke hvor data var

I to tilfælde vidste kommunerne ganske enkelt ikke, hvor borgernes personfølsomme data var, fortæller Lene Andersen der er kontorchef i Datatilsynet:

- De to kommuner har vi været på besøg hos for nyligt, og her erfarede vi, at de slet ikke vidste, hvor borgernes data var. De havde heller ikke nogen aftaler med de databehandlere, der tager sig af at opbevare de pågældende data, og de to sager er vi i fuld gang med at se nærmere på, siger Lene Andersen, som dog ikke vil fortælle, hvilke to kommuner Datatilsynet er faldet over.

Sikkerheden højere op på dagsordenen

Men kontorchefen glæder sig over, at datasikkerhed er kommet så højt på dagsordenen, og at politikerne har fået øjnene op for de problematiske forhold:

- Data bliver for tiden i højere grad digital. Samtidig ser vi desværre også flere og flere sikkerhedsbrister, hackerangreb og misbrug. Der er det godt, at politikerne vil se nærmere på sikkerheden, for jeg synes godt nok der sker meget lige nu, hvor man må tænke: 'Hvordan skal vi dog dæmme op for det her?