De underjordiske blander sig i debatten om Udkantsdanmark

Små, menneskelignende væsner i naturen er en del af Bornholms historie. De indgår i en ph.d-afhandling om vores tilknytning til naturen og lokalområdet, som antropolog Lars Christian Kofoed Rømer fra Bornholm skal skrive.

Antropolog Lars Christian Kofoed Rømer møder jævnligt folk, der har uforklarlige oplevelser i den bornholmske natur. Nu vil han samle deres fortællinger. (Foto: Morten Jeppesen © DR)

De underjordiske på Bornholm er ikke bare en myte eller en sjov fortælling fra gamle dage, som børn og turister morer sig med at dykke ned i.

Det skjulte folk hænger sammen med den måde, bornholmerne både historisk og i nutiden forholder sig til naturen og et lokalt landskab.

Det mener i hvert fald antropolog Lars Christian Kofoed Rømer, der nu tager sammenhængen under lup i en ph.d-afhandling.

Det Frie Forskningsråd har nemlig givet 2,5 millioner kroner til projektet, der skal kaste lys over bornholmernes forhold til de underjordiske.

Der findes mange fortællinger om underjordiske på Bornholm. De beskrives som små, menneskelignende væsner, der især bor i øens gravhøje.

Vi er knyttet til et sted

Lars Christian Kofoed Rømer vil med sit projekt gerne give et helt andet indspark i den debat, der dybest set handler om udkantsområdernes fremtid.

- Det skal ikke være en diskussion om, hvorvidt de underjordiske findes eller ej, men en fortælling om, hvordan vi er knyttet til et sted. Det handler nemlig ikke kun om branding og strategi, men også om, hvordan vi knytter os til et sted på en følelsesmæssig måde, siger Lars Christian Kofoed Rømer.

Og det er lige præcis her, myterne om de underjordiske kommer ind.

- Antropologer har tradition for at rejse ud i verden og indsamle myter, legender og fortællinger, som netop siger noget om, hvad det vil sige at bo lige præcis dét sted. Og det samme gør sig gældende her i Danmark, siger Lars Christian Kofoed Rømer.

Giver stemme til flere folk

Han håber, at netop fortællingen om de underjordiske kan åbne for andre fortællinger og problematikker, end vi normalt diskuterer og samtidig give stemme til de folk, der trives godt i et tyndere befolket område, men som ikke blander sig i debatten om Udkantsdanmark, fraflytning og fremtid.

De underjordiske hører godt nok tæt sammen med Bornholm, men selve problematikken med tilknytningen til naturen og lokalområdet er almengyldigt.

Lars Christian Kofoed Rømer tager fat på sin ph.d-afhandling til februar, når hans nuværende barselsperiode udløber.

Facebook
Twitter