Den svenske grænsekontrol vil fortsætte længe endnu

Det svensk-danske videncenter Øresundsinstituttet har tolket en række ting - intet tyder på, at svenskerne dropper id-kontrollen.

Borgmester Winni Grosbøll (S) beder nu de to transportministre i Danmark og Sverige finde en løsning, så både bornholmere og gæster kan komme til og fra Bornholm uden at blive bremset på deres tur rundt i vores eget land. (Foto: Lis Eilsøe © dr)

Den svenske paskontrol stopper ikke til sommer. Der kommer højest en tvungen pause på to uger, inden den bliver genoptaget.

Det siger direktør Johan Wessmann fra det dansk-svenske videncenter Øresundsinstituttet.

Øresundsinstituttet har gransket en række ting, der tyder på, at id-kontrollen ved Sveriges grænser fortsætter.

- Kontrollen vil efter alt at dømme fortsætte langt ind i efteråret - måske endnu længere, siger Johan Wessman.

Besværligt for sommerens turister

En forlænget kontrol vil betyde, at det fortsat vil være besværligt at rejse til og fra Bornholm - både for bornholmerne selv, men også for de mange turister, der snart begynder at rejse til Bornholm på ferie.

Derfor presser Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S) også hårdt på hos både den danske transportminister Hans Chr. Schmidt (V) og hans svenske kollega Anna Johansson.

- Vi skal finde en løsning, så vi kan komme til både vores hovedstad og resten af vores eget land - og det skal være en løsning, som kan håndteres og er til at leve med for både fastboende og gæster, siger Winni Grosbøll.

Johan Wessman: Intet tyder på mindre id-kontrol

  • der er ved at blive ansat 70 nye grænsevagter med arbejdsstart i maj
  • ingen politikere snakker om, at grænsekontrollen skal ophøre
  • op mod 300.000 flygtninge har ikke søgt asyl i Tyskland, hvor de opholder sig lige nu. Man forventer, at de vil søge videre mod især Sverige
  • svenskerne er tæt på at beslutte at bygge en særlig perron mellem Øresundsbroen og den første ordinære station i Skåne til grænsekontrol

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.