Der skal flere lokale råvarer i de kommunale gryder

40 procent af råvarerne i de kommunale køkkener på Bornholm skal være produceret lokalt - og 60 procent skal helst være økologiske.

Der skal flere lokale fødevarer i de kommunale gryder på Bornholm. Faktisk er det målet, at 40 procent af råvarerne kun skal transporteres rundt på Bornholm for at komme fra producent til et kommunalt køkken.

Arbejdet med at skære transport og dermed dyr CO2-forurening væk fra råvarerne kører hånd i hånd med et andet stort projekt i de kommunale bornholmske køkkener, nemlig målet om at 60 procent af råvarerne skal være økologiske.

Mindre transport, mindre madspild

Endelig er der yderligere et par gevinster at hente i projektet. Et af Bornholms varemærker er netop fødevarer, og det vil projektleder Janne Westerdahl fra projekterne Flere lokale fødevarer i offentlige gryder og Økoløft Bornholm gerne udnytte.

- Vi vil gerne være med til at sætte skub i den lokale produktion og være med til at skabe flere arbejdspladser. Og hele tanken om bæredygtighed hænger også rigtigt godt sammen med projektet Bright Green Island, som er vores vision om at leve bæredygtigt på Bornholm, både når det gælder mad, energi, byggeri og lignende, siger Janne Westerdahl.

De lokale fødevarer behøver ikke at være økologiske - men kan tingene kombineres, er det bedst.

Efteruddannelse til køkkenpersonalet

- Det et mål, at man skal kunne smage, at maden nu skal produceres fra bunden og gerne i en ny kombination, siger Janne Westerdahl.

Derfor er der heller ikke kun tale om en omlægning i gryderne, men også hos personalet. De kommer alle på efteruddannelseskursus, så de lærer at lave maden på en ny måde. Der vil være ny råvarer, kombinationen af råvarerne i gryderne vil være anderledes, der vil være mindre kød og til dels også andet kød.

Stor motivation til nyt køkken

Janne Westerdahl medgiver, at det er en kæmpe omlægning, der er i gang. Derfor er der sat halvandet år og penge af til omlægningen og efteruddannelse.

- Men der er en meget stor motivation og glæde hos køkkenpersonalet, der nu skal til at bruge deres faglighed på en anden måde, og det sætter fut i sejlene. Folk tager i den grad udfordringen op, siger Janne Westerdahl.