Det bliver lettere at handle ved stalddøren

Reglerne for småproducenter af æg, fjerkræ, vildt og muslinger bliver lempet.

Lige nu sælger Anne Dalgaard moskusænder fra sit fritidslandbrug. De nye regler betyder, at hun kan udvide både den produktion og samtidig satse på andre nicheprodukter. Planen er, at det skal ende med en gårdbutik med egne varer. (Foto: Jens ørberg © dr)

Det bliver lettere at købe æg og grydeklare kyllinger, ænder, kaniner og vildt ved stalddøren.

Til sommer bliver reglerne for småproducenter nemlig lempet, så de får lettere ved at sælge varerne lokalt til både private, supermarkeder og spisesteder.

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) vil med de nye regler både lette produktionen for de små, lokale producenter og samtidig give forbrugerne mulighed for at købe flere lokale varer.

Og det vil være en fordel for producenterne, siger Anne Dalgaard, der har et fritidslandbrug med blandt andet moskusænder ved Klemensker på Bornholm.

- Hidtil har vi kun haft tilladelse til at slagte vores moskusænder, og så har vi hjulpet vores kunder med at pille dem. Men kunderne har selv skullet tage indmaden ud, og det har begrænset salget meget, siger hun.

Men fra sommer kan hun altså tilbyde rensede og grydeklare ænder. Samtidig har hun planer om at udvide produktionen af ænder og kyllinger.

De nye regler for stalddørssalg betyder, at Morten Sander nu kan virkeliggøre drømmen om en gårdbutik med egne æg og produkter fra andre nicheproducenter på Bornholm. (Foto: Jens ørberg © dr)

Også Morten Sander fra Nylars på Bornholm regner med at udvide sin æg-produktion. Samtidig åbner han gårdbutik i løbet af foråret og satser på at sælge varer fra andre, mindre producenter på Bornholm.

- Forbrugerne vil klart opleve, at de får mange flere lokale varer at vælge imellem. Og for et sted som Bornholm med mange, små nicheproduktioner vil det klart været positivt, siger Morten Sander.

  • Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) står bag den såkaldte stalddørspakke.

  • Den vil blandt andet tillade småproducenterne at sælge fjerkræ uden indvolde. Samtidig kan jægere både fjerne skindet og udskære kødet fra storvildt, mens småvildt også fremover kan få fjernet indvoldene og dermed være grydeklare, når man køber det.

  • Det bliver også nemmere at sælge æg og muslinger.

  • Stalddørspakken er i høring lige nu, og Miljø- og Fødevareministeriet regner med, at de nye regler kan træde i kraft til sommer.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.