Dyk ned i landets domme: Ny gratis domsdatabase for alle er forsinket endnu engang

Nye planer om adgang til domsudskrifter for alle blev præsenteret i 2015. Nu er de udsat igen.

"Thi kendes for ret" lyder det i indledningen af alle domsafsigelser her i landet. Og nu kan du snart følge med i de domme - Hvis planerne om en ny domsdatabase altså bliver til noget. Her er det Østre Landsret. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2016) (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Et nyt system skal gøre det let og gratis for alle borgere at få et kig ind i retssystemet og de mange afgørelser. Men den såkaldte Nationale Domsdatabase er nu forsinket for anden gang, således er det tredje slutdato, der sættes for projektet.

Planerne for databasen blev offentliggjort tilbage i maj 2015, og siden har de vist sig lidt sværere at realisere end planlagt, og nu melder Retten på Bornholm, der skal administrere databasen, om endnu en forsinkelse.

Konflikter skubber planer til 2020

Først skulle den være klar ved udgangen af 2016, så i 2019, og nu er databasen altså yderligere blevet forsinket. Forsinkelsen skyldes store uenigheder mellem domstolsstyrelsen og det firma, der i første omgang blev ansat til at stå for it-systemet bag domsdatabasen.

Firmaet har simpelthen læst kontrakten markant anderledes, end domstolene har, fortæller retspræsident i Retten på Bornholm, Henrik Engell Rhod,

- Så nu er kontrakten ophævet, og nu skal vi altså i gang med et nyt udbud igen med ny kontraktskrivning, siger han og tilføjer, at det betyder, at vi må vente yderligere et år i forhold til planerne med at få et nemt og gratis kig ind i retssystemet,

- Vi forventer således, at domsdatabasen kan gå i luften i løbet af 2020, lyder det fra Henrik Engell Rhod.

Arbejdet er startet

Arbejdet med at få forhandlet en ny aftale i hus ligger hos Domstolsstyrelsen, men der bliver alligevel arbejdet på domsdatabasen i Retten på Bornholm. Fem medarbejdere er nemlig blevet ansat til at digitalisere og anonymisere et stort bagkatalog af sager, så databasen ikke er tom, når den første gang bliver åbnet.

Derefter vil der løbende blive tilføjet nye domme, som alle borgere altså kan tilgå, siger Henrik Engell Rhod,

- Så vil man kunne gå ind og slå op gratis i domsdatabasen og gennemse de afgørelser, der ligger derinde. Der vil være en historisk afdeling. Det er den, vi er ved at skaffe materiale til, siger han og tilføjer:

- Men også de domme, der aktuelt måtte blive afsagt til at begynde med i civile sager, og på længere sigt også i straffesager.

Så er det bare at afvente og se, om tredje gang nu også er lykkens gang.

I dag koster det 175 kroner, hvis man vil have en udskrift af en dom fra en af landets domstole.

Facebook
Twitter