Efter kritik: Verdens største hurtigfærge til Bornholm

Bornholm får en ny hurtigfærge, som indsættes i løbet af foråret 2022.

Hurtigfærgen Express 1, der sejler mellem Rønne og Ystad, skal erstattes af verdens største hurtigfærge i fremtiden. Det sker efter kritik af komforten ombord på de to hurtigfærger, der betjener bornholmerruten. (Foto: Lis Eilsøe © dr)

Bornholm får en ny hurtigfærge, som indsættes i løbet af foråret 2022.

Den nye hurtigfærge bliver den hurtigste færge i verden med størst kapacitet til biler og passagerer. Det kom frem på et pressemøde i dag i Transportministeriet.

Den nye færge kommer i kølvandet af en stor kritik af de nuværende hurtigfærger, som i dag fragter passager til og fra Bornholm. Kritik, som især rettes mod færgernes sødygtighed, der efterlader passagerne med søsyge ved høj bølgegang.

Den nye færge får to passagerdæk med plads til 1.600 passagerer, og vogndækket kan rumme op til 450 biler. Hermed øges færgekapaciteten med cirka 14 procent, hvilket løser nogle af de kapacitetsproblemer, Bornholm har oplevet den seneste højsæson.

- Den nye færge vil være en miljømæssig forbedring, og den vil være bedre end Express 1 (den nuværende hurtigfærge mellem Rønne og Ystad, red.) på komfort og en bedre manøvredygtighed i havnebassinerne, siger transportminister Benny Engelbrecht (S).

Bornholmslinjens hurtigfærger mellem Bornholm og Sverige har været kritiseret af blandt andet øens borgmester Winni Grosbøll (S) for at vippe for meget, når de sejler over Østersøen.

Hun har sammen med øens to folketingsmedlemmer - Peter Juel Jensen fra Venstre og nuværende miljøminister Lea Wermelin (S) rejst kritikken i blandt andet Bornholms Trafikkontaktråd.

- Jeg er rigtig, rigtig glad, fordi vi har en kæmpe udfordring med komforten med den nuværende sejlads, vi vil rigtig gerne give bornholmerne og øens gæster en god oplevelse, når de sejler, siger borgmesteren.

En mere komfortabel færge

I starten af sidste måned kom rådgivningsvirksomheden Force Technology med resultatet af en undersøgelse om komforten ombord på Bornholmslinjens hurtigfærger.

Her fremgik det, at installationen af en såkaldt t-foil stabilisator ville reducere kvalme og andre ubehag under overfarten med 20 til 30 procent.

Under dagens pressemøde i Transportministeriet lovede Molslinjen, som driver Bornholmslinjen, at der vil blive monteret en t-foil på en af de to hurtigfærger, der sejler fra og til Bornholm.

Og den nye færge kommer heller ikke til at gå ned på stabilisatorer, lyder meldingen fra Molslinjens øverste chef.

- Det er et noget længere og noget bredere skib, som er monteret med to stabilisatorer. Det betyder, at vi markant løfter komforten i forhold til nogle af de skibe, som tidligere har betjent færgeruten til Bornholm, siger Molslinjens direktør, Carsten Jensen.

Molslinjen og Transportministeriet meldte også ud i dag, at færgekontrakten mellem staten og rederiet forlænges med to år, så kontrakten udløber i 2030.

FacebookTwitter