Efterlysning: Yngre læger på Bornholm

Hvis Bornholm skal undgå lægemangel i fremtiden, så skal der lokkes nye medicinkyndige til øen.

Praktiserende læger kan blive en mangelvare på Bornholm, hvis ikke det lykkedes at lokke flere yngre læger til øen. (Arkivfoto) (Foto: Colourbox © Colourbox)

Når det gælder praktiserende læger og andre speciallæger, så er det svært at lokke de yngre af slagsen til Bornholm.

Og det er ikke fordi et job på øen giver dårligt i lønningsposen, eller at det er umuligt at få egen praksis.

Det skyldes derimod en række benspænd for at tillokke især yngre læger i direkte forlængelse af deres uddannelse, siger formand for Yngre Læger ved Lægeforeningen Camilla Rathcke:

- Bornholm har den særlige udfordring, at der ikke er mange forløb, hvor lægerne kan blive uddannet til speciallæge. Det betyder, at selvom man har sin første kliniske ansættelse på Bornholm, så skal man til fastlandet på et tidspunkt, for at blive speciallæge. Og det er i en periode i ens liv, hvor man slår sig ned med familien, siger hun.

Lægerne skal også opleve et fagligt miljø

Camilla Rathcke peger desuden på, at det er vigtigt, at lægernes kæreste eller ægtefæller kan finde job, og at der er et fagligt miljø, hvor de unge læger kan sparre med hinanden og de mere erfarne kolleger.

Kathri Marcussen er formand for de praktiserende læger på Bornholm. Hun fortæller, at hvis man kan overtale de unge til at tage såkaldte blokstillinger, der uddanner dem til praktiserende læger i et femårigt forløb på øen, så er der en større chance for, at de også bliver efterfølgende:

- I løbet af de fem år finder man ud af, hvor dejligt der er på Bornholm, hvor godt kollegialt sammenhold vi har i praksis, og så er det en periode, hvor man slår sig ned med sin familie, og børnene starter i institutioner. Det har også betydning for, om man ønsker at blive her bagefter, mener Kathri Marcussen.

Der er i øjeblikket 27 praktiserende læger på Bornholm og flere af dem nærmer sig grænsen for maksimalt 1600 patienter per læge.

 

Facebook
Twitter