Ekspert: Flere kommuner laver kodeks for god opførsel

Kodekserne handler om, hvordan man skaber det bedste samarbejde mellem politikerne, fortæller ekspert.

Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S) er en af dem, der har skrevet under på et kodeks for god opførsel. (Foto: Lis Eilsøe © dr)

Flere kommunalbestyrelser og byråd laver i dag nedskrevne samarbejdskodekser. Det er en fælles aftale, som eksempelvis kan handle om, hvordan man vil opføre sig overfor hinanden, og hvordan man skaber et godt samarbejde.

Det fortæller Carsten Lê Madsen, som er medforfatter til bogen "De sidste sande amatører - Kommunalpolitikerne og deres rolle i det lokale demokrati".

Han er også tidligere chefkonsulent ved Center for Offentlig Kompetenceudvikling.

- Ofte står der i de nedskrevne kodekser, at man skal udvise respekt, og at der skal være tillid til, at man går positivt ind til sagerne på et sagligt grundlag. Ofte bliver værdiudtryk som tillid, respekt og nærhed nævnt. Man kan kalde dem gamle værdi-dyder, siger Carsten Lê Madsen.

På Bornholm forsøger Mikkel Holm Tved, formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) på Bornholm, at få byrådspolitikerne til at skrive under på et form for kodeks.

- Det er nødvendigt, fordi folk ikke stoler nok på politikerne og ofte gør grin med dem. Ét af punkterne i politikerløftet er, at man skal tale ordentligt til hinanden, for ingen gider at høre en børnehave diskutere. Man må skabe en bedre politisk kultur, der kan vinde tilliden tilbage til politikerne, mener han.

I første omgang fokuserer Mikkel Holm Tved på at få de bornholmske socialdemokrater til at skrive under. Derefter vil han gå videre til de andre partier. Indtil videre har fem politikere skrevet under - inklusiv Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S).

- I det store hele synes jeg, at kommunalbestyrelsen i Bornholm Regionskommune arbejder fornuftigt sammen. Men jeg synes, at det er en god øvelse. Min egen erfaring er, at når jeg tager en snak med folk, der overskrider mine grænser, så kommer vi meget ofte til en fælles forståelse af, hvad der er i orden, og hvad der ikke er, siger Winni Grosbøll og fortsætter:

- Jeg tror, at det er meget godt, at man en gang i mellem minder hinanden om, at vi allesammen er mennesker, selvom vi er valgt for at være uenige.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.