Ekstremt sjælden svamp fundet på Bornholm

En sjælden art af fluesvamp er fundet i skovområdet Almindingen på Bornholm.

- Der er kun et fund udover det her. For 20 år siden blev den fundet lidt nord for Esbjerg, siger naturformidler Michael Stoltze. (Foto: Morten Christensen)

En opmærksom svampekender har netop gjort et spektakulært fund på Bornholm. Han har nemlig fundet brun fluesvamp i skovområdet Almindingen.

Og det er altså lidt af en sjældenhed at finde den giftige brune fluesvamp med det latinske navn Amanita regalis i Danmark.

- Den er død-sjælden i Danmark. Der er kun et fund udover det her. For 20 år siden blev den fundet lidt nord for Esbjerg, siger Michael Stoltze, naturformidler hos Naturstyrelsen, Bornholm.

Svampen er stor, brun og har citrongule flager på hatten. Den er tæt beslægtet med den røde fluesvamp, og derfor er den også lige så giftig.

- Den er ikke dødelig, men man bliver frygteligt syg af at spise den, fortæller Michael Stoltze.

Arten er relativt almindelig i det nordlige Skandinavien, men hører altså normalt ikke til i Danmark.

- De her svampe spreder sporer, så hvis miljøet er der, kan de slå sig ned. Det er sandsynligvis det, der er sket. Der er kommet nogle svampe-sporer fra Sverige med nordenvinden, og så har der været et sted i Almindingen, hvor forholdene har været gode, siger Michael Stoltze.

Sommerens fugtige vejr har fået godt gang i svampene, og det er muligvis også derfor, at den brune fluesvamp kan findes på Bornholm netop nu.

- Der er ikke så godt badevejr, men for svampene er det en drømme-sommer, siger naturformidleren.

Hvis man selv skal ud for at kigge efter svampen, skal man lede i de højtliggende områder i Almindingen. Svampen kendes fra andre brune svampe blandt andet på, at flagerne på hatten er gule.

- Men det kræver, at man er lidt specialist for, at man kan kende den med sikkerhed, siger Michael Stoltze.

Naturstyrelsen på Bornholm modtager gerne fotos, hvis du mener at have set brun fluesvamp.

Her er de karakteristiske gule flager på hatten tydelige. (Foto: Morten Christensen)
Facebook
Twitter