Færgepassagerer i alle aldre opfordres til at købe tobak: ’Ministeren må på banen’

På mange danske færger uddeles tobakkuponer - også til børn.

Sådan ser en tobakskupon ud hos Bornholmslinjen. Scandlines anvender lignende kuponer på deres ruter til Tyskland ligesom rederiet Forsea, der sejler mellem Helsingør og Helsingborg.

På havnen i Rønne har Michael Finne Nielsen sat kursen mod en hyggetur til Sverige med kæresten og hendes to børn. Da han indløser sin færgebillet i Bornholmslinjens terminal, spytter check in-standeren automatisk en lap papir ud.

"I shoppen ombord kan du, ved at fremvise denne billet, købe 1 pakke toldfrie cigaretter for hver person over 18 år, står der på den."

Hverken Michael Finne Nielsen eller kæresten Sanna Kok-Hansen forstår, hvorfor de og børnene skal opfordres til at købe tobak på rejsen.

- Jeg synes, at det er ret outdated. Og det er noget svineri at give folk sådan noget. Der er børn jo, der kigger med, siger Michael mens kæresten stemmer i:

- Det er da fuldstændig idiotisk, lyder det.

Politisk flertal

Det rejsende par er ikke de eneste, der undrer sig over ordningen med automatiske tobakskuponer, som udleveres til alle passagerer børn inkluderet. Et flertal af Folketingets sundhedsordførere, som DR Bornholm har kontaktet i en rundspørge, mener nemlig, at rederiet med ordningen opfordrer til rygning.

- Vi kæmper på alle mulige fronter for at sørge for, at børn ikke begynder at ryge. Børn må ikke købe cigaretter, og derfor giver det heller ikke mening, at man vifter dem om næsen med en tobakskupon, lyder det fra SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen.

Tobakskuponer anvendes desuden af rederiet Forsea på ruten Helsingør-Helsingborg og på Scandlines ruter til Tyskland.

Og netop på en tur til Tyskland oplevede Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt, at hendes tre måneder gamle barnebarn fik udleveret en tobakskupon af rederiet, hvilket hun undrede sig over.

Hun mener lige som ordførerne fra Venstre, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Alternativet, at kuponerne bør afskaffes, og derfor vil de tage sagen op med sundhedsminister, Magnus Heunicke (S).

- Ministeren må på banen og give klare svar på, hvordan regeringen vil sikre, at børn og unge ikke opfordres til at købe tobak, lyder det blandt andre fra Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann.

Reklame for tobak

Tobakskuponerne møder desuden kritik fra Kræftens Bekæmpelse, der mener, at rederierne med ordningen reklamerer for tobak. Og det er særligt problematisk i en tid, hvor flere unge vælger cigaretterne til, lyder det fra Niels Them, der er projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

- Vi er særligt optagede af, at børn og unge ikke begynder at ryge. Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge i Danmark. Og alt hvad vi kan gøre for at forebygge det, mener vi, at man skal gøre, siger han.

Rederiernes kuponsystem møder også kritik fra lektor i punktafgifter ved Syddansk Universitet, Jette Thygesen.

- Jeg synes, at det er en ualmindelig dårlig ordning. Især at man udleverer kuponer til alle, for børn kan jo alligevel ikke bruge dem til andet end at forære dem væk eller sælge dem. Og desuden opfordrer man til at købe tobak på den måde, lyder det.

Norsk løsning

På færgeruter mellem Danmark og Norge er det toldfri tobakssalg indrettet anderledes. Her dokumenterer rederierne salget på baggrund af passagerernes billetter, så de ikke får en tobakskupon i hånden på noget tidspunkt.

Den løsning mener både Kræftens Bekæmpelse og flere af sundhedsordførerne, at man bør lade sig inspirere af.

- Det lyder som en rigtig fornuftig løsning, der ville være mere moralsk rimelig end tilfældet er i dag, siger Kirsten Normann Andersen (SF).

Rederierne påpeger, at holder sig til de gældende regler på området.

- Vi retter os efter de til enhver tid gældende påbud, lyder det fra Scandlines’ kommunikationschef, Anette Ustrup Svendsen.

Og hos Bornholmslinjen lyder meldingen:

- For os er det vigtigste, at reglerne på området bliver overholdt, og at løsningen fungerer godt for brugerne. Gæsterne er tilfredse med den, og derfor benytter vi den indtil videre, skriver marketingschef, Mikkel Hybel i en mail til DR Bornholm.

Hos Forsea, der sejler mellem Helsingør og Helsingborg, erkender administrerende direktør, Johan Röstin, at tobakskuponerne hører en anden tid til.

- Der er en årelang tradition for at bruge tobakskuponer på vores rute. Og nu hvor sagen bliver taget op, kan jeg egentlig godt se, at det er en problematisk ordning, siger han.

Facebook
Twitter