Faldefærdigt hus har lukket gade i Rønne i otte måneder: Ingen kan gøre noget

Afstivningen, der skal forhindre, at huset styrter sammen, har spærret gaden af.

Det faldefærdige hus står i en mindre gade, og derfor får afstivningen lov til at fylde hele vejen i håb om, at ejeren selv gør noget ved huset. (Foto: Lis Eilsøe © dr)

I otte måneder har en mindre gade i Rønne midtby været blokeret af en stort træafstivning, der skal forhindre et gammelt hus i at styrte sammen.

Det blokerer vejen i fuld bredde og lukker den dermed af, men alligevel kan hverken Bornholms Regionskommune eller politiet gøre noget ved det.

Der er tale om et privatejet hus, og dermed er det ejerens ansvar, at huset enten bliver repareret eller revet ned - og ejeren har af personlige årsager ikke kunnet gøre noget endnu.

- Kommunen har pligt til at sikre, at huset ikke er til fare for andre - det har vi gjort ved at lade Beredskabsstyrelsen Bornholm stive huset af.

- Derudover kan vi reelt ikke gøre noget - det er husejerens ansvar, siger Michael Brandt-Bernbom, der er leder af natur og miljø i Bornholms Regionskommune.

Havde der været tale om en bil, der spærrede vejen, havde færdselsloven været gældende, og så havde Politiet grebet ind. Men i det her tilfælde handler det om det, der i juridiske termer hedder at råde over vejareal, og det er kommunens ansvarsområde.

Men kommunen kan altså ikke gøre noget for at forhindre en vejafspærring, der skyldes et hus, som ellers risikerer at styrte sammen.

Kommunen har dog mulighed for enten at sørge for, at huset bliver repareret eller revet ned, men så er det også kommunen - og dermed skatteyderne - der kommer til at hænge på regningen.

- Gaden her er ikke just den største færdselsåre i Rønne, og derfor forsøger vi at finde en løsning sammen med ejeren. Havde der været tale om en stor vej, havde vi ikke tolereret det særligt længe, siger Michael Brandt-Bernbom.

Kommunen er nu i dialog med ejeren, og Michael Brandt-Bernbom tror på, at parterne sammen kan finde en løsning, så afspærringen kan fjernes og vejen åbnes igen. Der er dog ingen tidshorisont for den aftale.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.