Finn bor i et mobildødt område: Skal først løbe hjem til fastnettelefonen, hvis han skal ringe 1-1-2

Der er stadig store huller i mobildækningen mange steder trods både fastboende og turister.

Finn Bruun Jensen kan ikke bare gå udenfor og ringe. Hans mobil har ingen dækning. Og der er heller ikke udsigt til, at han får det foreløbig. (Foto: Jens ørberg © (c) DR)

Selvom der både er fastboende og rigtig mange cykelturister langs den bornholmske kyst mellem Hasle og Hammershus, er strækningen helt uden mobildækning.

Man kan ikke engang ringe 1-1-2 til alarmcentralen.

Og Bornholm er ikke alene om at have store døde mobilhuller. Det oplever man stadig mange steder i de tyndt befolkede områder i Danmark, og der er ikke udsigt til, at det bliver bedre.

Finn Bruun Jensen har flere gange oplevet alvorlige cyklistuheld med både lejrskoleelever og udenlandske turister, hvor der har været behov for ambulance.

- Det seneste uheld oplevede vi for tre uger siden, hvor en tysk kvinde væltede på cykel. Vi var heldigvis hjemme og kunne ringe efter en ambulance inde fra vores hus. Men det kan være svært at finde nogen hjemme tæt på uheldet - og vi kan heller ikke stå ved siden af og yde hjælp, indtil ambulancen kommer, siger Finn Bruun Jensen.

Derhjemme kan han ringe op via fastnettelefonen eller en wifi-forbindelse.

Både Teglkås og Gines Minde ligger på en af Bornholms helt store cykelruter, hvor der både er mange turister og lejrskoleelever. Alligevel er der ingen mobilforbindelse, så når der sker uheld, er cyklisterne afhængig af de fastboende med wifi eller fastnettelefon. (Foto: Jens ørberg © (c) DR)

Bornholms Regionskommune har været i kontakt med både TDC og Telia for at få dem til at sætte master op i blandt andet Teglkås og Helligpeder, men har endnu ikke fået noget ud af det.

- Det er alene et spørgsmål om økonomi, mener Claus Munk, der er centerchef for regional udvikling, it og sekretariat i Bornholms Regionskommune.

- Teleselskaberne skal bruge nogle millioner kroner på at sætte udstyr op, og de mener ikke, at der mellem Hasle og Hammershus er tilstrækkeligt med husstande og turistattraktioner til, at det kan betale sig for dem, siger han.

TDC oplyser, at de løbende forbedrer mobildækningen i blandt andet de tyndt befolkede områder på Bornholm.

- Konkret i forhold til strækningen mellem Hasle og Hammeren arbejder TDC på nye antennepositioner, der ville kunne forbedre mobildækningen på strækningen, oplyser TDCs pressechef Peter Glüsing.

Han sætter dog ikke dato på forbedringerne, men tilføjer, at TDC frem mod udgangen af 2020 vil opgradere mobilnetværket på både Bornholm og andre tyndt befolkede områder i forbindelse etableringen af et landsdækkende 5G-netværk.

Folketinget holder øje

Den statslige it- og bredbåndspulje skulle egentlig sikre, at teleselskaberne også sætter master op der, hvor kundegrundlaget er lille, men der er flere knaster i den aftale.

Det siger folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V), som indtil valget var formand for Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer og dermed har været med til at sikre puljen.

- Vi hører desværre indimellem fra teleselskaberne, at kommuner kræver så høj leje af arealer eller bygninger til teleudstyr, at teleselskaberne siger nej tak. Derfor er det et tveægget sværd, hvor de må tale sammen og finde et kompromis, siger han.

Claus Munk fra Bornholms Regionskommune afviser, at Bornholm hører til blandt de kommuner, der forlanger en høj pris for leje af jord eller bygninger.

Peter Juel-Jensen lover, at Folketinget og Landdistriktsudvalget stadig vil holde øje med området.

- Vi skal have de sorte pletter væk. Vi har sat penge af til at lave en bedre dækning - teleselskaberne og kommunerne må så finde ud af det, siger Peter Juel-Jensen.

Facebook
Twitter