Fisken flytter ind i det nye nordiske køkken

EU-penge skal hjælpe kystfiskerne til større afsætning - projektet starter på Bornholm.

Det store udbud af bornholmske fødevarer skal udvides med fisk, så de får en større plads i det nye, nordiske køkken. Samtidig skal det give det lokale fiskeri en chance for at overleve. (Foto: Lis Eilsøe © DR)

De mange lokale fødevareproducenter på Bornholm får nu selskab af øens fiskere, der skal tænke anderledes og nyt for at overleve.

Derfor skyder EU's Hav- og Fiskerifond penge i et projekt, der skal få langt flere bornholmere og bornholmske restauranter til at købe fisk direkte fra kutterne.

Det vil give fiskerne en langt bedre afregningspris, fordi forbrugerne slipper for fordyrende mellemled.

Men det er ikke gjort med det. Pengene skal også bruges til at udvikle alt fra opskrifter over den gode historie til events for at øge vores interesse for at spise fisk.

Og så får fiskerne hjælp fra land, for projektet bliver et samarbejde mellem Bornholms- og Christiansøs Fiskeriforening, Bornholms Landbrug og LAG-Bornholm.

Det betyder, at fiskerne kan bruge hele den ekspertise, som de landbaserede fødevareproducenter har opbygget gennem de seneste år.

Resten af Danmark skal lære af det

- Målet er, at både de private forbrugere og de professionelle kokke finder ud af, at der er gode muligheder i at købe lokale fisk, siger direktør Thomas Bay Jensen fra Bornholms Landbrug.

Udviklingsarbejdet kommer til at vare frem til 2019, og det vil involvere eksisterende producenter som Christiansøpigens Sild, Nordbornholms Røgeri, Årsdale Røgeri og Bornholms Konservesfabrik.

Desuden er det planen, at modellen skal kunne bruges i andre fiskerisamfund i Danmark.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på bornholm@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.