Flere og flere fugleedderkopper i den danske natur

Fugleedderkoppen spreder sig i takt med, at klimaet bliver varmere.

Der er omkring 1.500 forskellige fugleedderkopper. Den danske fugleedderkop eller tapetseredderkoppen er nok en af de fredeligste af dem. Her er hun-fugleedderkoppen omgivet af mælkehvide unger. (Foto: Michael Stoltze © Michael Stoltze)

Bare ordet 'fugleedderkop' får billeder af store, behårede og farlig kryb frem på nethinden hos de fleste.

Men lige nu kan du faktisk møde den danske fugleedderkop i naturen - uden at risikere ve og vel.

Det er stadig sæson for den danske fugleedderkop lidt endnu. Edderkoppen er måske nemmest at finde i Ravnedal på det nordlige Bornholm, men i takt med klimaændringerne spreder den sig gennem Europa og nordpå og kan findes flere og flere steder i Danmark.

Og spørger man naturformidler og forfatter Michael Stoltze fra Bornholm, er det et interessant møde, man kan få med fugleedderkoppen eller tapetseredderkoppen, som den også kaldes.

- Den er ikke farlig for andre end bænkebiddere og fluer, siger Michael Stoltze, der med et smil kalder den to centimeter lange og silkebløde edderkop med tykke ben decideret nuttet.

Hunnen tilbringer hele sit liv under jorden, så den møder man stort set aldrig. Han-edderkoppen kommer derimod frem her i efteråret, hvor den er på frierfødder.

Den er altså på jagt efter hun-edderkopper, og det er på de jagter, vi kan møde den.

  • Naturformidler Michael Stoltze har gravet en fugleedderkop-tunnel frem i lyngen i Ravnedal på Nordbornholm. (Foto: Linus Pilegaard Johansen © Dr)
  • Her ses den øverste del af den bløde silkestrømpe, som fugleedderkoppen beklæder sit bo med. (Foto: Linus Pilegaard Johansen © dr)
  • Denne bænkebider lever livet farligt. Når den sætter sig på fugleedderkoppens bo, risikerer den nemlig, at edderkoppen farer op og hugger sine giftkroge i den og suger al indmad ud. (Foto: Michael Stoltze © Michael Stoltze)
  • Mange har lyst til at møde den danske fugleedderkop. Her er Michael Stoltze med en flok i Ravnedal på det nordlige Bornholm, hvor chancerne for at se den danske fugleedderkop er størst. (Foto: Finn Hansen © Finn Hansen)
  • Den danske fugleedderkop er ufarlig for mennesker. Vi er ganske enkelt ikke et attraktivt eller opnåeligt byttedyr på grund af vores størrelse. (Foto: Michael Stoltze © Michael Stoltze)
  • Ravnedal en solrig morgen i oktober - hvis man er ihærdig, kan man møde fugleedderkoppen hele efteråret. Foto: Linus Pilegaard Johansen.
1 / 6

- Det er usædvanligt at se selve edderkoppen. Til gengæld kan man se toppen af dens bo på sollune steder i lyngfyldte områder og ved siden af sten, siger Michael Stoltze.

Fugleedderkopperne graver sig 20 centimenter ned i jorden og beklæder gangen med en slags silkestrømpe. Toppen stikker op, og når bænkebiddere eller fluer sætter sig på den bløde top, farer fugleedderkoppen frem, løfter kæberne og hugger giftkrogene i byttet.

- Det, man kan se over jorden, ligner en lille gren eller meget lille hundelort, men når man stikker fingeren i den, er den blød og giver efter, lyder Michael Stoltzes maleriske beskrivelse.

Hvis du vil på udkig efter edderkoppen med giftkrogene, skal du altså kigge efter toppen af den bløde rørtunnel på sydvendte skråninger, og måske kommer der en lystig han forbi.

FacebookTwitter