Flere registrerede tilfælde af MRSA på Bornholm

Den multiresistente bakterie MRSA er blevet mere udbredt på Bornholm. Det skyldes dels mere kontrol, lyder forklaringen.

Det er især udbredelsen af svine-MRSA, der har fået antallet af smittede til at stige.

Der er blevet registreret markant flere tilfælde af MRSA-smittede på Bornholm i 2015 i forhold til året før. Det viser tal fra Statens Serum institut.

Siden 2013 har der været øget fokus på især svine-MRSA. Den større opmærksomhed og ændrede kontrol-retningslinjer har betydet flere opdagede tilfælde, mener formand for de praktiserende læger på Bornholm Kathri Marcussen.

- Det har betydet, at der er flere, der opsøger lægen med mistanke om MRSA. Der er også en del bornholmere, der er tilknyttet svinefarme, og de hører så ind under en gruppe, vi er særligt opmærksomme på, siger hun.

Færre registrerede - men flere smittede på landsplan

På landsplan viser tallene den modsatte udvikling. Fra 2014 til 2015 er der for første gang siden 2007 sket et fald i antallet af anmeldte MRSA-smitte.

Det betyder dog ikke, at smitten er mindre udbredt. Der bliver nemlig talt antal nysmittede med MRSA, så tallene ikke viser det samlede antal personer, der er smittet med den multiresistente bakterie.

Det forklarer overlæge og områdechef ved Statens Serum Institut Robert Leo Skov.

- Der er blevet testet så mange mennesker, de sidste par år, at antallet af mennesker, der er smittet, men vi ikke har fundet endnu, bliver færre og færre, siger han.

Kort om MRSA

  • På Bornholm blev der i 2013 registreret fem tilfælde af MRSA. I 2014 22 tilfælde og 37 i 2015.

  • På landsplan blev der i 2013 anmeldt 2.106 tilfælde af MRSA smitte, 2.980 i 2014, mens antallet i 2015 faldt til 2.902.

  • MRSA er ikke nødvendigvis farlig for raske mennesker, men for i forvejen syge mennesker kan den være dødelig. I 2014 døde 12 personer som følge af MRSA-bakterien, to af dem af svine-MRSA.